Primele de Sărbători, uitate de angajatori
Dimensiune font:
Angajaţii din domeniul construcţiilor pot să uite de primele de Sărbători. Potrivit şefilor mediului de afaceri ieşean, aceştia nu au şanse să primească bonificaţii nici în acest final de an. Veşti mai bune vin din sectorul IT, unde deja au fost bugetate primele de Sărbători. Angajaţi ai firmelor cu tradiţie din Iaşi, precum Fortus SA, nici nu îndrăznesc să spere la o primă de Crăciun.
Apropierea Sărbătorilor de iarnă nu constituie un prilej de bucurie pentru majoritatea salariaţilor ieşeni. Bonusurile de Crăciun, acordate cu sfinţenie, anual, înainte de începera crizei sunt de aproape şase ani doar o amintire pentru unii angajaţi. Cu toate că sunt reglementate de lege, acestea sunt, de multe ori, trecute cu vederea de către angajtorii preocupaţi de profit. Într-adevăr, nici contextul economic actual nu este unul favorabil pentru anumite sectoare de activitate. Spre exemplu, angajaţii din domeniul construcţiilor vor avea şi anul acesta, cum au avut începând din 2008, un Crăciun extrem de sărac. „Sunt firme care continuă această tradiţie, dar sunt şi altele care au renunţat la prime sau care le înlocuiesc cu petreceri pentru angajaţi sau cu teambuildinguri. Un lucru este clar, firmele din construcţii nu au cum să acorde astfel de bonificaţii, având în vedere actuala situaţie economică. Firmele din IT, în schimb, le vor acorda pentru că au bugetate astfel de cheltuieli anual”, a explicat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.
Un alt criteriu după care se vor acorda bonificaţiile de Sărbători este performanţa la locul de muncă. Aceasta este situaţia şi în cadrul unuia dintre cei mai importanţi producători de vinuri din regiunea de Nord Est. „Noi, cei de la departamentul de Vânzări, avem bonusuri în funcţie de realizările efectuate”, a precizat Cătălin Grecu, directorul de Marketing al Cotnari SA Iaşi.
Un Crăciun trist vor avea, în schimb, angajaţii de la Fortus. Atât cei care au fost disponibilizaţi, cât şi cei care încă mai figurează pe statele de plată ale companiei. „Colegii disponibilizaţi nu au primit nici măcar răspuns la solicitările pe care le-au trimis de mai bine de un an cu privire la drepturile lor băneşti. Nu am primit nici motivările sentinţelor judecătoreşti de mai mult de un an”, susţine Florin Rugină, liderul angajaţilor disponibilizaţi de la Fortus SA Iaşi. Conform reprezentanţilor salariaţilor de la fostul Combinat de Utilaj Greu, sunt angajaţi care nu au primit salarii întregi din vara anului 2013, astfel încât primele de Sărbători nici măcar nu intră în discuţie în cazul acestora.
Ce spune legea
Conform legislaţiei în vigoare, atât pentru Sărbătorile legale cât şi cu ocazia serbării unor zile dedicate copiilor sau femeilor angajatorii pot alege să ofere salariaţilor bonificaţii sub formă de prime în bani sau cadouri. Astfel, potrivit art.55 din Codul Fiscal este permisă acordarea cadourilor pentru copii minori ai angajaţilor în limita a 150 lei/copil. Aceste sume sunt neimpozabile. În situaţia în care suma alocată pentru aceste cadouri depăşeşte valoarea de 150 de lei/copil, diferenţa va fi considerată venit.
Coşurile cadou cu produse pentru masa de Sarbatori sunt, de asemenea, o metodă pe care tot mai mulţi angajtori o aleg. Chiar dacă este un cadou mai degrabă impersonal, angajatorii au grijă întotdeauna să umple coşul cu produsele necesare pentru mesele de Sărbători.
În încercarea de reducere a costurilor legate de asemenea bonificaţii, angajatorii oferă, de asemenea, tichete cadou în luna decembrie tuturor angajaţilor. Chiar dacă tichetele cadou acordate sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale obligatorii, potrivit Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, pentru acestea reţinându-se doar impozitul pe venit, prevederile legale restrâng acordarea lor pentru anumite situaţii.
Potrivit articolului 2 din Legea 193/2006, tichetele cadou se pot utiliza pentru campanii de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate, precum şi pentru cheltuieli sociale. Astfel, acordarea lor către angajaţi se poate face doar pentru cheltuieli sociale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau