Primele efecte ale Legii dării în plată se resimt la Iaşi
Dimensiune font:
Preţurile pentru locuinţele tranzacţionate în luna mai au scăzut în medie cu 1,4% * printre marile oraşe unde s-au observat deprecieri se numără şi capitala Moldovei
Legea dării în plată şi-a făcut simţite efectele asupra preţurilor din luna mai când, la nivel naţional, suma medie solicitată pentru apartamente atât noi, cât şi vechi a scăzut cu 1,4%, până la 1.002 euro/mp, faţă de 1.016 euro/mp la finele lui aprilie, conform unui recent studiu. Nivelul actual se situează cu 8% peste cel din perioada similară a anului trecut (928 euro/mp). Deprecieri au fost înregistrate în Braşov, Constanţa, Iaşi şi Timişoara.
La Iaşi, preţurile apartamentelor s-au depreciat, per ansamblu, cu 0,7% în ultimele 31 de zile (de la 889 la 883 euro/mp), dar rămân mai scumpe cu 5,1% decât în urmă cu 12 luni (când costau 840 euro/mp), conform Imobiliare.ro. În cazul Iaşiului, reacţia la darea în plată a fost mai pregnantă pe segmentul locuinţelor vechi, care s-au ieftinit în mai cu 2%, de la 879 la 861 euro/mp. Apartamentele noi au consemnat un avans de 0,4%, de la 898 la 902 euro/mp.
Pe de altă parte, la Timişoara, preţurile au consemnat un recul de 0,7%, coborând astfel sub pragul de 1.000 euro/mp atins luna trecută. Valoarea actuală, de 993 euro/mp, este cu 13,5% mai mare decât cea valabilă în urmă cu un an (875 euro/mp). Tendinţa descendentă a preţurilor a fost dictată exclusiv de apartamentele vechi, care s-au ieftinit cu 1,2%, de la 1.003 la 991 euro/mp. După o creştere de 2,1% (de la 985 la 1.006 euro/mp), locuinţele noi au depăşit însă pragul psihologic de 1.000 euro/mp.
Undă verde la banii pentru antreprenorii Moldovei
În Brașov, preţurile au înregistrat un declin de 0,9%, de la 923 euro/mp în aprilie, la 915 euro/mp în mai, cu 7% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când se situa la 855 euro/mp. Apartamentele vechi s-au ieftinit uşor (cu 0,2%), de la 914 la 912 euro/mp, iar cele noi au consemnat însă un declin considerabil, de 4,8%, de la 973 la 926 euro/mp. În Bucureşti şi Cluj-Napoca, piaţa nu a reacţionat încă la recentele schimbări legislative.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Sectorul care a animat piaţa imobiliară în ultima perioadă, achiziţia de locuinţe prin „Prima Casă“ a primit noi fonduri. Ministerul Finanţelor a transmis recent către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), cât şi către băncile participante la programul Prima Casă datele privind alocarea plafoanelor pe fiecare instituţie bancară în parte. Astfel, băncile care au primit plafoane sunt Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank.
Firmele IT&C din Moldova care au luat contracte publice
Suplimentarea plafonului total de garantare pe anul 2016 aferent programului Prima Casă cu 500 milioane de lei a fost aprobat prin hotărâre de Guvern. Măsura răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului. Până în prezent au fost emise peste 181.897 garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3,50 miliarde de euro, echivalentul a 15,6 miliarde de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau