Primul Hackerspace din Iaşi: „Locul unde ideile năstruşnice prind viaţă” FOTO
Dimensiune font:
Primul proiect de tip Hackerspace a luat fiinţă la Iaşi * iniţiatorii acestuia susţin că nu este o idee de business, ci un loc unde se poate forma o comunitate de oameni pasionaţi care doresc să îşi pună în practică ideile neconvenţionale * pe lângă programatori şi pasionaţi de IT, în Hackerspace se poate înscrie oricine doreşte, indiferent de vârstă sau activitatea profesională pe care o desfăşoară.
Antonio Caciuc, unul dintre cei patru iniţiatori ai primului proiect Hackerspace din Iaşi, a povestit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ care sunt motivele pentru care era necesară înfiinţarea unui astfel de loc în municipiu, dar şi care sunt activităţile care urmează să se desfăşoare în cadrul acestuia. „Proiectul este în curs de dezvoltare, nu este o idee neapărat originală, dar se simţea nevoia în Iaşi de o astfel de comunitate. Aici nu există, în momentul acesta, un spaţiu în care dacă vii cu o idee nebună, să fie pusă imediat în aplicare“, a spus acesta. Astfel, Hackerspace se doreşte a fi perceput în mintea oamenilor ca fiind un spaţiu de folosire creativă a tehnologiei. Acesta este un concept care a devenit fenomen la nivel global şi este adresat pasionaţilor de IT, dar şi tuturor oamenilor creativi care doresc să îşi vadă proiectele puse în aplicare. „Noi nu inovăm conceptul în sine, ci aducem ceva nou pentru Iaşi. Comunităţile de IT şi de artişti au evoluat aici. Lumea a început să se maturizeze într-un fel, să fie mai conştientă de ceea ce poate să facă, iar priorităţile economice s-au schimbat. Lumea nu mai este atât de interesată de ziua de mâine şi atunci este timp şi pentru ceva în plus, pentru idealuri şi hobby-uri. Este un concept prea interesant ca să nu se întâmple şi în Iaşi“, a adăugat acesta.
Prima academie de IT a fost lansată oficial la Iaşi
Cu toate astea, dificultăţile principale cu care s-au întâlnit fondatorii spaţiului au fost legate de mentalitatea oamenilor. „A trebuit să ne adaptăm la psihologia românului, care are un fel de teamă de colaborare. Toată lumea care a venit aici s-a îngrijorat de faptul că uneltele ar putea fi furate. Nu cred că este primul lucru la care ar trebui să se gândească“, a precizat Antonio Caciuc. În ceea ce priveşte numele spaţiului, acesta susţine că termenul „hacker“ este utilizat greşit şi că doreşte să fie readus la semnificaţiile iniţiale. „Hacker înseamnă cineva căruia nu îi este frică să folosească tehnologia în moduri creative, inventive. Cum ar fi să realizezi din aparate de spălat maşina, tunuri de zăpadă. Aşa îţi faci propria zăpadă în curte, dacă vrei“, a explicat Caciuc.
Pasiunea cere investiţii proprii
În momentul de faţă, în cadrul spaţiului este amenajată o singură cameră unde se poate lucra, urmând ca în cel mai scurt timp să fie finalizate şi celelalte cinci. Spaţiul pune la dispoziţie câteva calculatoare şi unelte, care au fost aduse de acasă de fondatori. Astfel, membrii înscrişi pot beneficia de acestea oricând doresc, pentru a lucra liber, atât individual, cât şi în echipă.
Până în prezent investiţiile au depăşit suma de 3.000 de euro, banii provenind în cea mai mare parte din buzunarele proprii ale fondatorilor, dar şi din partea unor donatori. „Am investit destul de mulţi bani până în prezent, aproximativ 2000-3000 de euro. Sunt oameni care au donat cam 1000 de euro. Noi ne-am asumat şi chiria până în toamnă, din banii proprii. Alţi bani au mai venit de la prieteni sau de la alţi oameni interesaţi de comunitate, care ştiau conceptul şi voiau ca el să existe“, a povestit fondatorul spaţiului. În ciuda investiţiilor mari, reprezentanţii Hackerspace susţin că acesta nu este o afacere. „Nu suntem o firmă, niciun proiect al unei asociaţii. Nu căutăm contracte de sponsorizare, dacă cineva vrea să ne sponsorizeze benevol o poate face, dar nu vrem să ne ceară ceva în schimb. De aceea, ne bazăm ca finanţare pe contribuţiile membrilor şi pe donaţiile particulare. Nu am vrut să devină un furnizor de servicii sau de birouri, pentru asta sunt alte organizaţii“, a adăugat acesta.
Cine poate face parte din Hackerspace
În prezent sunt înscrise 15 persoane, acestea provenind din companiile de IT din Iaşi. Cu toate astea, datorită spectrul larg de activităţi care se pot face într-un astfel de spaţiu, oricine doreşte poate deveni membru. „Vrem să fie un loc, care nu este acasă, unde ai unelte potrivite şi oameni dispuşi să încerce lucruri noi. De la elevi, probabil însoţiţi de părinţi, la studenţi, pensionari, artişti, barmani, avocaţi sau programatori. Pentru că nu suntem un business, avem nevoie de membri, nu de clienţi“, a subliniat Antonio Caciuc, unul dintre cei patru iniţiatori ai primului proiect Hackerspace din Iaşi. Cu toate că locul este încă în dezvoltare şi nu a fost pornit niciun proiect, fondatorii spun că pe parcurs vor fi foarte multe implementate, printre care construirea de drone sau roboţi. „Nu este o listă de proiecte la care trebuie să lucrăm sau un comitet care le aprobă. Fiecare lucrează la ce vrea. Eu aş vrea, de exemplu, să realizez nişte roboţi care să livreze pachete. Un artist ar putea face o structură din piese de calculator. Multe lucruri artistice trebuie să le programezi ca să funcţioneze, de aceea avem nevoie şi de artişti“, a adăugat acesta.
Pentru a face parte din Hackerspace, doritorii trebuie să achite o cotizaţie în valoare de 100 de lei, preţul fiind redus cu 50% pentru elevi, studenţi sau persoane care nu deţin venituri foarte mari. Banii strânşi urmează să fie folosiţi pentru a dezvolta spaţiul şi a achiziţiona materialele necesare acestuia, dar şi pentru chirie sau întreţinere. „Sperăm ca oamenii să înţeleagă că tariful este de fapt o contribuţie. Dacă nu contribui suficient, locul nu va exista. Sunt nişte relaţii şi beneficii pe care le ai, dar ai nevoie de infrastructură şi trebuie să contribui la asta. Ce obţii devenind membru este accesul la spaţiu şi unelte. De asemenea, dacă reuşeşti să îi convingi, ai acces şi la consultanţă sau la proiectele celorlalţi membri“, a mai spus acesta. Pentru a putea fi acoperite aceste cheltuieli, fondatorii şi-au propus ca până în toamnă să adune 60 de membri. Andra PETRARIU
„Nu este exclus ca firmele să aibă un avantaj prin faptul că oamenii lor cresc din diferite puncte de vedere. Poate că învaţă să lucreze mai bine în echipă, învaţă tehnologii noi sau să aibă idei noi. Ca să nu mai mergi cu tehnologia pe care nu o cunoşti la vrăjitor, devii tu propriul vrăjitor sau magician. Scopul este să schimb cumva mentalitatea despre tehnologie“ - Antonio Caciuc, iniţiatorul primului proiect Hackerspace din Iaşi.
Conceptul de Hackerspace este unul foarte vechi, acesta a apărut pentru prima oară în Germania, în anii '80, fiind un punct de lucru pentru programatori. Din anul 2007, americanii au preluat ideea şi au reuşit să facă acest concept mai vizibil, în prezent fiind înfiinţate peste 1.800 de astfel de spaţii în întreaga lume. Aceştia au fondat o organizaţie care să popularizeze ideea, punând la dispoziţie celor interesaţi un site unde se găsesc informaţii despre cum poate fi realizat de la zero un astfel de spaţiu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau