Probleme pe piaţa muncii din regiune
Dimensiune font:
Firmele de consultanţă susţin că forţa de muncă a rămas ca la momentul aderării la Uniunea Europeană * în tot acest interval s-au pierdut aproape jumătate de milion de locuri de muncă din industrie * nici alte domenii nu sunt lipsite de probleme * firmele de outsourcing şi IT din Regiunea de Nord-Est găsesc cu greu personal
Forţa de muncă din România a rămas la acelaşi nivel ca în urmă cu 10 ani, spiritul antreprenorial este timorat, iar în industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de muncă, a declarat Vasile Iuga, partener PwC, la o conferinţă dedicată problemelor cu care se confruntă producătorii români. „Capitalul străin reprezintă 8% din numărul de companii din România, are 40% din active, un sfert din angajaţi, 80% din exporturi şi o productivitate de trei ori mai mare decât industria românească. În industrie, 65% din valoarea adăugată brută este produsă de capitalul străin. Dacă ne referim la economie foarte pe scurt, sunt 600.000 de companii în România. Numărul de firme la o mie de locuitori este de 22 în România, faţă de o medie de 43 în UE, deci un spirit antreprenorial mai timorat“, a spus Iuga, la conferinţa „Falia dintre economia românească şi România productivă: Politicile necesare să o acoperim“.
Potrivit acestuia, forţa de muncă în ultimii 10 ani a rămas aproximativ la fel, la 4,6 — 4,7 milioane de lucrători, cunoscând o scădere după criză la 4,1 milioane de angajaţi, în 2011. „În industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de muncă. A crescut numărul de locuri de muncă din comerţ cu 225.000, ajungând la 750.000, a crescut în comunicaţii cu 80.000, dar a crescut şi în administraţie cu 200.000“, a subliniat reprezentantul PwC.
Rata şomajului, în creştere la Iaşi
Din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) reiese că, la sfârşitul lunii februarie 2017, rata şomajului înregistrat în judeţ a fost de 4,7%, iar numărul total al şomerilor a atins cifra de 13.674 persoane. În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cel mai mare număr de şomeri a continuat să fie înregistrat de grupa 40 - 49 ani, respectiv 4.239 persoane, urmată de grupa peste 55 de ani (2.776 persoane), cei mai puţini şomeri regăsindu-se în grupa de vârstă 25-29 de ani (554 de persoane). „Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi (89,92%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 7,19% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 2,89%“, au transmis reprezentanţii AJOFM Iaşi.
Culturi profitabile pe suprafeţe mici
Cu toate acestea, reprezentanţii grupului britanic SCC, care oferă servicii de Outsourcing şi IT în Iaşi şi Bacău susţin că găsesc foarte greu candidaţi. „Se pleacă masiv în străinătate şi devine îngrijorător momentul la care se pleacă. Am avut o iniţiativă, cu departamentul nostru de training, de a dezvolta un program de training pentru absolvenţii de liceu. Practic, în anul terminal de liceu, aceştia au fost invitaţi să vină a noi, să facă practică, să facă şi training, urmând să le oferim nişte joburi low level la sfârşitul liceului şi să îi încurajăm să crească ulterior şi să se înscrie la facultate. După un turneu destul de consistent, în licee din oraşe precum Bacău, Roman sau Piatra Neamţ am avut 6 candidaţi, dintre care 2 erau în clasa a X-a“, a spus Adina Tapalagă, director general al grupului britanic SCC, citat de zf.ro. Pe de altă parte, şi alte firme cu sedii în Moldova susţin că este tot mai greu să găsească forţă de muncă pregătită în domeniile tehnic sau de tehnologia informaţiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau