Problemele din industria fără fum
Dimensiune font:
În cadrul evenimentului PRIA IT&C and Intellectual Property Iaşi oficialii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) au tras un semnal de alarmă legat de vulnerabilităţile pieţei de tehnologie * un punct atins în timpul dezbaterii a vizat faptul că doar 10% din ceea ce se produce în ţară, în acest sector, reprezintă produse proprii
În jur de 100 de persoane au luat parte ieri la conferinţa PRIA IT&C and Intellectual Property Iaşi. În cadrul întâlnirii, Valerica Dragomir, directorul ANIS, a menţionat faptul că industria de IT&C şi Outsourcing creşte constant, dar această majorare este direct proporţională cu numărul de angajaţi, fapt ce poate deveni o problemă în contextul crizei forţei de muncă. Estimarea pentru valoarea cifrei de afaceri din piaţa de IT pentru acest an este de 3,6 miliarde de euro, iar pentru anul în curs s-ar putea ajunge la 4,2 miliarde de euro.
Din cele 3,6 miliarde de euro, cifre estimate pentru 2016, mai bine de două treimi au fost realizate din exporturi. „Valoarea cifrei de afaceri de pe piaţa internă ar fi de un miliard de euro, în creştere. Cea mai mare pondere vine din achiziţiile administraţiei publice, 32%, urmează apoi cea din industrie- 16% şi sectorul bancar -14%“, a explicat directorul ANIS. Potrivit specialiştilor o problemă majoră este reprezentată de gradul redus de digitalizare din mediul de business, în special IMM. „La consumul de tehnologie în întreprinderi mici şi mijlocii România stă foarte prost“, a punctat Valerica Dragomir.
„Nu stăm bine!“
Aceasta a mai afirmat şi faptul că există o creştere constantă a pieţei, dar e condiţionată de numărul de angajaţi din industrie, care a ajuns la 100.000 de specialişti. „Aici suntem într-o mică capcană. Nu putem creşte decât dacă angajăm mai mulţi oameni, însă în contextul pieţei muncii de acum este greu. Din informaţiile noastre, din 10 poziţii deschise se ocupă 4-6 maxim. Nu stăm bine! Şansa este luarea în considerare a unui nou model de business, de creare de produse proprii. Dacă nu ieşim din vechea paradigmă şansele de creştere continuă sunt reduse“, a transmis directorul ANIS. Şi Irina Vijoli, Partner Business Evangelist, Microsoft România, a subliniat faptul că trebuie intervenit pentru schimbarea unei realităţi din industrie: 90% este Outsourcing şi 10% IT, care aduce plus valoare în economie.
Măsurile propuse la PRIA IT&C and Intellectual Property Iaşi pornesc de la intervenţii pe zona de educaţie şi în ecosistemul de antreprenoriat, în finanţarea incubatoarelor de IT, dar şi creşterea consumului de tehnologie pe segmentul de IMM.
Cei prezenţi la conferinţă au putut afla şi despre cum îşi pot proteja produsele proprii create în urma cercetării. Florica Enea, şef serviciu Electro-fizică din cadrul OSIM, a vorbit despre protecţia proprietăţii industriale în România. Aceasta a transmis că există o creştere a numărului de cerere de înregistrare de brevete din partea companiilor şi a universităţilor, ceea ce arată un început de maturizare a pieţei.
„Trăim într-o eră digitală, o eră a informaţiei care este caracterizată prin trecerea de la revoluţia industrială la revoluţia digitală. În zilele noastre, industria digitalizată creează o economie globală digitalizată, high-tech, care influenţează viaţa noastră de zi cu zi, modul de a învăţa, de a lucra, modul de a lua decizii, de a ne verifica sănătatea, de a face investiţii şi tranzacţii, simplificând de multe ori procesele şi chiar scăzând costurile pentru producători, dar şi pentru cumpărători. Sectoare precum sănătatea, educaţia, industria, telecomunicaţiile, băncile şi finanţele, agricultura şi mediul, construcţiile şi imobiliarele, energia şi multe altele sunt dezvoltate prin intermediul digitalizării“, au explicat organizatorii necesitatea organizării la Iaşi a evenimentului PRIA IT&C and Intellectual Property. Iaşul, alături de Timişoara şi Cluj, a devenit un pol regional IT, în capitala Moldovei fiind deschise sute de firme care oferă servicii de IT&Outsourcing.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau