Profesionist în administraţie: „Politicul trebuie să-şi ia mâna de pe administraţie“ FOTO
Dimensiune font:
Înalt funcţionar public, Doru Fronea a vorbit în exclusivitate pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei despre problemele aparatului administrativ şi despre calităţile de care are nevoie un tânăr pentru a începe o carieră în acest domeniu * cu o experienţă de peste 16 ani în administraţia publică, Fronea, care în prezent este coordonatorul Corpului de Control la Ministerul Fondurilor Europene, a fost unul dintre speakeri în cadrul unui eveniment inedit lansat la Iaşi
Reprezentanţi ai administraţiei publice ieşene s-au întâlnit, la finele săptămânii trecute, cu specialişti din diferite domenii ale industriei creative în cadrul proiectului „Operaţiunea de conectare a Administraţiei cu Publicul Nou- Nume de cod: Reţeaua“. La prima întâlnire, aflată sub deviza „Ieşirea din PRăpastie“, s-au întâlnit, într-o sesiune de networking, directori şi şefi de serviciu din cadrul instituţiilor publice cu specialişti în comunicare, din cadrul unor firme de branding, PR, copywriting, publicitate, grafică ori social media. „Scopul proiectului este de a aduce faţă în faţă specialişti din cele două domenii de activitate în speranţa că vor derula proiecte comune de succes, prin care instituţiile publice să ajungă mai aproape de publicul larg“, a explicat organizatorul evenimentului Raluca Filip (foto), consultant independent în management.
„Trebuie făcută o reformă a administraţiei publice“
Unul dintre speakerii acestui eveniment a fost Doru Fronea, coordonatorul Corpului de Control la Ministerul Fondurilor Europene. Acesta a vorbit despre problemele pe care sistemul public le are de depăşit. „Principala problemă este că administraţia publică nu este întoarsă aşa cum ar trebui cu faţa spre cetăţean, nu răspunde nevoilor lui. Acest lucru este un efect al unei cauze care ţine de imixtiunea politicului prin numiri preferenţiale în funcţiile de conducere. La fiecare schimbare de Guvern se schimbă şi o parte din directori şi atunci se rupe acel fir al profesionalizării administraţiei publice. De aceea cred că politicul trebuie să-şi ia mâna de pe administraţie. Trebuie făcută o reformă a administraţiei publice. Este necesară modificarea Legii 188/1999, pentru că un funcţionar public dă concurs pentru o funcţie publică de conducere şi este pe viaţă, ceea ce este inadmisibil. Ar trebui să i se dea două mandate de câte 3 ani sau la 3 ani să fie reevaluat ca manager. Cred că de la al doilea mandat intervine rutina“, a explicat Doru Fronea pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei.
Acesta a vorbit şi despre „păcăleala“ numirii pe criterii politice în rândul înalţilor funcţionari publici. „În acest moment, dacă analizăm articolele din mass media, sunt numiţi politic prefecţi sau înalţi funcţionari publici. În mod normal, pe Legea 188, înaltul funcţionar public (prefect, subprefect, secretar general în minister, secretar general adjunct) este apolitic. Sunt cazuri în care vin din mediul de business, se angajează pe la nu ştiu ce primărie şi apoi sunt numiţi prefecţi, dar ei sunt înregimentaţi politic, deşi oficial nu fac parte din niciun partid. Este o păcăleală. Poate ar trebui să se spună clar dacă prefectul este politic sau nu. Cetăţeanul trebuie să ştie acest lucru clar. Pentru că cetăţeanul, contribuabilul, vede aceste lucruri“, a punctat Doru Fronea, care a mai subliniat faptul că „promovările în sistem ar trebui să se facă pe meritocraţie“.
„Una e creaţia şi alta e administraţia. Urbanismul este foarte restrictiv”
Înaltul funcţionar public susţin că „din păcate sunt şefi de instituţii publice în România, care conduc ca şi cum ar gestiona un SRL, ca şi cum ar fi propria firmă. Un conducător de instituţie ar trebui să se gândească la faptul că este trecător pe acolo şi că el lucrează în beneficiul cetăţeanului. Şeful unei instituţii publice trebuie să ştie că este acolo pentru cetăţean şi nu pentru un partid“.
Doru Fronea deţine în prezent funcţia de coordonator al Corpului de Control la Ministerul Fondurilor Europene, în trecut a mai condus Direcţia Regională Vamală Bucureşti, a ocupat funcţia de secretar general în cadrul Ministerului Justiţiei, dar şi pe cea de vicepreşedinte a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
„Unui tânăr aflat la început de carieră i-aş recomanda ca atunci când intră în acest domeniu să aibă în minte că lucrează în beneficiul cetăţeanului, să fie integru şi să nu se lase influenţat de alianţe politice şi de nuanţe ilegale. Dacă va respecta legea, va fi perseverent şi va munci se va ridica. Asta este cheia succesului: trebuie să înveţe în permanenţă“- Doru Fronea, înalt funcţionar public
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau