Programe de responsabilizare în industria jocurilor de noroc
Dimensiune font:
Reprezentanţii Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi susţin că atât în acest an, cât şi în 2017 se pot înregistra profituri în piaţă, dar e nevoie şi de promovarea responsabilităţii în rândul jucătorilor * valoarea taxelor plătite de către operatorii economici autorizaţi în domeniul jocurilor de noroc din România a fost, în 2015, de 269 milioane de euro, în creştere cu 71,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior
Anul 2016 poate fi un an al profitului pentru industria jocurilor de noroc din România, dar pentru asta este nevoie şi de promovarea responsabilităţii în rândul jucătorilor, a declarat Viorela Rădoi, directorul executiv al Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi - Romslot.
„Anul 2016 poate fi un an al profitului pentru industrie, dar dacă ne dorim acelaşi lucru şi pentru 2017 trebuie să ţinem seama de un aspect extrem de important - responsabilitatea. Aceasta trebuie să fie a tuturor partenerilor şi a industriei, în general. Avem nevoie de programe de responsabilitate, cum ar fi «Joc responsabil». Nu este suficient să investim într-un program dacă la nivelul comunităţii nu reuşim să promovăm astfel de programe. Industria de gaming din România are nevoie să intre în era profitului responsabil“, a afirmat Rădoi.
Directorul executiv al Romslot a susţinut, de asemenea, ideea că un element de noutate care defineşte tendinţa în industria de profil este online-ul. „Parteneriatul este un prim element esenţial la nivel instituţional şi la nivel de industrie. Problemele de reputaţie reprezintă alţi factori mediatici care influenţează imaginea industriei. Un alt element de noutate care defineşte trendul în industria de gambling este online-ul. Pentru România online-ul nu este o noutate în sine, ci reglementarea acestui segment. Trebuie să vedem cum dezvoltăm sănătos acest tip de jocuri. Un element important este legat şi de transparenţă. Este nevoie de asta pentru putea construi o imagine corectă şi pozitivă“, a menţionat Rădoi.
Guvernul a adoptat, în data de 24 februarie, o Hotărâre privind aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Potrivit actului normativ, în privinţa jocurilor de noroc la distanţă, operarea este permisă numai pentru operatorii economici înregistraţi pe teritoriul României sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un stat membru semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European sau în Confederaţia Elveţiană, care deţin licenţă de organizare şi autorizaţie de exploatare a activităţii eliberată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc din România.
De asemenea, conform noilor prevederi, licenţa de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc pot fi prelungite o singură dată, la cerere, pentru perioade de valabilitate identice cu cea iniţială şi cu condiţia îndeplinirii condiţiilor specificate de normele metodologice aprobate de către Guvern. Cererea de prelungire, în cazul ambelor acte, trebuie depusă cu 30 de zile înainte de expirarea duratei iniţiale.
Totodată, Hotărârea de Guvern stabileşte sancţiuni şi contravenţii aplicabile operatorilor economici din domeniu care nu respectă dispoziţiile legale. Astfel, amenzile sunt cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptelor constatate şi a consecinţelor ce decurg din acestea. Elementul de noutate este posibilitatea achitării în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului verbal de contravenţie sau, după caz, de la comunicarea acestuia contravenientului a jumătate din minimul sancţiunii pecuniare prevăzute de normele metodologice.
Potrivit reprezentanţilor Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), valoarea taxelor plătite de către operatorii economici autorizaţi în domeniul jocurilor de noroc din România a fost, în 2015, de 269 milioane de euro, în creştere cu 71,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. „Avem o reglementare legislativă corectă, dar mai sunt lucruri de făcut. Suntem în faţa multor ţări europene în acest domeniu al jocurilor de noroc. Polonia şi Cehia au în plan ca abia în 2017 să reglementeze jocurile de noroc pe online. Prima condiţie de derulare a business-ului în acest domeniu este acela de responsabilizare a jucătorului. Jocurile de noroc au o tendinţă de entertainment la nivel internaţional şi aşa trebuie privite, nu ca pe un motiv de pierdere a caselor sau a altor bunuri. ONJN a adus venituri la bugetul de stat de 70 de milioane de euro de la an la an din autorizări şi licenţiere, iar aici nu intră jocurile online. Odată ce operatorii economici au cerut licenţe pe online, am înregistrat venituri de 63 milioane de euro numai din taxele de penalitate pentru jocurile online.
Dacă în 2014 am înregistrat încasări la bugetul de stat din jocurile de noroc în valoare de 157 milioane de euro, în 2015 suma a crescut la 269 de milioane de euro“, a menţionat Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Potrivit sursei citate, în România exista, în 2015, un număr de 488 de operatori, în scădere faţă de anul anterior, fenomen cauzat de renunţarea la anumite firme din partea unor operatori care deţineau mai multe societăţi.
De asemenea, pe segmentul jocurilor de noroc online, datele ONJN relevă faptul că, anul trecut, 23 de operatori au solicitat dreptul de operare, iar 3 dintre aceştia au pierdut acest drept. Per total, la nivel naţional, există 19 operatori de jocuri de noroc online, dintre care 7 sunt români, iar restul străini, din Uniunea Europeană.
În decursul anului 2015 au fost efectuate 8.624 de controale, fiind aplicate 1.269 de contravenţii. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la 8,24 milioane de lei, iar 1,049 milioane lei au fost încasaţi pe loc. În acelaşi timp, valoarea prejudiciului estimat pentru anul trecut a fost de 46,489 milioane lei.
La capitolul cheltuieli, ONJN a raportat, pentru anul 2015, un cuantum de aproximativ 3,8 de milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau