Proiecte câştigătoare pe competitivitate, în Moldova EXCLUSIV
Dimensiune font:
Cele mai recente liste cu documentaţii aprobate prin Programul Operaţional Competitivitate arată că Regiunii de Nord-Est îi revine o mică parte dintre acestea * printre cele care au primit undă verde se află numeroase investiţii la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi * finanţarea obţinută de instituţia din Copou depăşeşte 62 de milioane de lei
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare a publicat rezultatele pentru selecţia proiectelor pe două secţiuni din Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020. O primă selecţie a vizat Proiectele de investiţii destinate instituţiilor publice de cercetare-dezvoltare şi universităţi. Au fost selectate şi propuse spre finanţare 9 documentaţii, şapte din Regiunea Bucureşti-Ilfov şi două din Regiunea Nord-Est. La nivelul Moldovei, ambele documentaţii aprobate au fost depuse de instituţii din Iaşi. Concret, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a cerut bani europeni pentru Centru Regional de Cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze şi siguranţă alimentară- ROVETEMERG. Proiectul are ca domeniu de specializare – Bioeconomia, iar valoarea de finanţare aprobată este de 35,7 milioane lei.
Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“
De o sumă mult mai mare, pe aceeaşi secţiune- F, va beneficia Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi. Instituţia de cercetare a propus un proiect ce vizează crearea unui „Pol interdisciplinar de specializare inteligentă prin cercetare-inovare şi transfer tehnologic în (bio/nano)materiale polimere şi (eco)tehnologii“. Suma nerambursabilă ce va fi alocată pentru această investiţie depăşeşte 63,2 milioane de lei, finanţarea europeană fiind în proporţie de 100%. Proiectul urmează să fie implementat în următorii 3 ani. „Suntem bucuroşi că şi Iaşul apare pe lista proiectelor câştigătoare“, a afirmat cercetătorul Narcisa Laura Marangoci, coordonatorul proiectului de la Institutul „Petru Poni“. Ambele proiecte din Regiunea de Nord-Est, de la această secţiunea F a primei axe din POC, au obţinut la evaluare peste 90 de puncte.
O lungă listă de rezervă
Pe lista de rezervă se mai află, pe lângă alte zeci de documentaţii, şi un proiect al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“, care a solicitat o finanţare de 25,3 milioane de lei pentru un „Centru interdisciplinar de cercetare, dezvoltare şi inovare în domeniul sistemelor inteligente şi interfaţării om-calculator“. Documentaţia a obţinut 79 de puncte.
O altă documentaţie, tot de pe lista de rezervă, depusă de aceeaşi instituţie de învăţământ, a vizat realizarea unei „platforme integrate pentru cercetare în tehnologii electronice inovative pentru securitate“, cu o valoare de peste 29,5 milioane de lei. Un alt proiect de pe lista de rezervă este cel depus de Universitatea „Al. I. Cuza“ pentru un „Centru de Cercetare Atmosferică şi Astronomică pentru Securitate Spaţială“, valoarea fiind de peste 42 de milioane de lei. De peste 37,8 milioane lei ar fi nevoie şi pentru „Reţeaua de cercetare pentru asigurarea securităţii mediului în Estul Uniunii Europene- ESTerra“, proiect depus tot Universitatea „Al. I. Cuza“.
Bani pentru personal calificat
Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare au mai anunţat şi câştigătorii proiectelor depuse pe secţiunea din POC destinată atragerii de personal cu competenţe avansate din străinătate pentru consolidarea capacităţii de cercetare-dezvoltare. Pe această listă au primit finanţare din prima 53 de documentaţii. Cel mai mare punctaj din Regiunea Nord-Est a primit Centrul de Cercetare All-Green SRL. Proiectul vizează dezvoltarea de materiale compozite inovative, iar valoarea de finanţare aprobată este de 8,6 milioane de lei.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
O finanţare de peste 8,3 milioane de lei va primi şi Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava pentru un proiect de cercetare privind prevenţia şi controlul diabetului de tip 2. Firma Intelectro Iaşi SRL a obţinut 8,6 milioane de lei pentru diversificarea activităţii de cercetare-dezvoltare. Şi pe această secţiune, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iaşi a mai primit o finanţare de 8,4 milioane de lei pentru un alt proiect de cercetare. Şi aici există o listă de rezervă lungă, cu peste 80 de documentaţii, iar cele mai multe din Regiunea de Nord-Est au fost transmise de Institutul „Petru Poni“ şi de Universitatea „Al. I. Cuza“.
62,3 milioane de lei
Aceasta este cea mai mare finanţare nerambursabilă aprobată pentru un proiect de cercetare din Regiunea de Nord-Est.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau