Proiectele din bani publici au adus profit unei firme sucevene
Dimensiune font:
Producătorul de pavele şi borduri Symmetrica estimează că 60% din afacerile totale derulate anul trecut au vizat proiecte publice * principalele cauze ar fi investiţiile cu fonduri europene, care au fost urgentate la finalul exerciţiului financiar 2007-2013, cu termen de finalizare fără penalităţi decembrie 2015 * la nivelul Regiunii de Nord-Est au fost derulate proiecte de mare anvergură în Bacău, Suceava şi Vaslui
Un raport privind evoluţia afacerii cu pavele şi borduri Symmetrica arată că 60% din afacerile totale realizate de companie anul trecut au venit din proiectele publice.
Potrivit reprezentanţilor Symmetrica, această creştere s-a datorat în mare parte absorbţiei tot mai bune a fondurilor europene, un element care contribuie la derularea mult mai rapidă a lucrărilor decât în anii trecuţi. „Pe lângă creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare, numărul tot mai mare de proiecte publice de reamenajare urbană este determinat într-o măsură semnificativă de încrederea crescută în acest tip de produs, care şi-a dovedit în ultimii ani eficacitatea şi în ţara noastră. Este cea mai potrivită variantă pentru ţări ca România, supuse variaţiilor foarte mari de temperatură“, a spus Sebastian Bobu, director executiv al Symmetrica. Reprezentanţii companiei apreciază că oraşele din provincie au devenit tot mai deschise proiectelor de reamenajare a zonelor publice, autorităţile locale alocând în acest sens mai multe resurse decât în anii anteriori.
Două firme din Moldova sunt interzise la licitaţiile publice EXCLUSIV
De unde au venit comenzile
Potrivit comenzilor înregistrate de Symmetrica, oraşele din provincie în care anul acesta s-au derulat cele mai multe proiecte de amenajare ale zonelor publice sunt Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Comăneşti, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Suceava şi Vaslui. „Dacă discutăm de infrastructura rutieră şi pietonală, cele mai multe proiecte urbane sunt axate pe reparaţii şi întreţinere de străzi şi trotuare. Această direcţie este dată pe de o parte de necesităţile de renovare în ceea ce priveşte infrastructura locală şi, pe de altă parte, de posibilitatea de accesare a fondurilor comunitare. Refacerea zonelor istorice, a pieţelor pietonale şi a parcurilor reprezintă alte investiţii ce ocupă un volum important în lucrările ce se execută în zonele urbane“, a mai spus Sebastian Bobu.
În ceea ce priveşte tipurile de amenajări, proiecte mari, de anvergură, au fost derulate în Bacău,Comăneşti, Piteşti, Suceava şi Vaslui. Alte oraşe precum Baia Mare, Bistriţa, Ploieşti sau Iaşi s-au concentrat pe mai multe proiecte în paralel, de dimensiuni mai mici. În primele oraşe din top, Bacău, Comăneşti, Suceava, Piteşti şi Vaslui, Symmetrica a livrat în total 179.000 mp de pavele şi 149.000 ml de borduri, pentru proiecte precum reabilitarea infrastructurii urbane, a străzilor trotuarelor şi parcărilor sau platforme ecologice de colectare a resturilor menajere.
Oglinda financiară a Moldovei GRAFICE
Compania din Suceava a încheiat 2015 cu afaceri de 87,3 milioane de lei şi un profit net de 2,4 milioane de lei, în creştere faţă de 2015, când cifra de afaceri fusese de 74,3 milioane de lei, iar profitul de puţin peste 2 milioane de lei. În medie, la Symmetrica au muncit, anul trecut, 270 de persoane.
Pentru anul în curs, reprezentantul companiei estimează o creştere de câteva procente a întregii pieţe de pavele şi borduri, care în 2015 s-a situat la 85 de milioane de euro.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau