Proiecţii pentru piaţa IT&C din Regiunea de Nord-Est
Dimensiune font:
Un studiu realizat recent arată ce direcţii ar trebui urmate pentru ca numărul specialiştilor din domeniul cu „şomaj zero“ să se crească exponenţial în următorii 15 ani * printre îndemnurile specialiştilor se află: încurajarea antreprenoriatului şi orientare profesională din primii ani de liceu
Numărul angajaţilor din domeniul tehnologiei informaţiei şi cercetării din cele mai importante oraşe ale Moldovei ar putea ajunge la 33.000 până în 2030. Aceste date apar în scenariul optimist al studiului „Identificarea nevoii de resurse umane înalt calificate în domeniul IT&C şi a competenţelor aferente necesare, precum şi a evoluţiei sectorului IT&C din Regiune cu orizont de timp 2030“ realizat la solicitarea Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest.
Radiografia industriei de IT&C din Moldova
„IT&C se conturează ca şansa renaşterii economice a unui număr important de centre urbane ale regiunii, însă fără gândire pe termen lung şi investiţii în viitor, industria riscă să-şi rateze potenţialul şi să dispară la fel cum a apărut“, a punctat Dana Ghineţ, manager al firmei care a întocmit studiul pentru ADI Euronest. Potrivit analizei, „România nu mai este competitivă din punctul de vedere al costurilor cu forţa de muncă, aceasta mutându-se în state din Africa şi America Latină, acolo unde populaţia tânără este numeroasă şi bine instruită“.
În baza aceleiaşi analize au fost identificate patru direcţii care ar trebui să asigure împlinirea unui scenariu pozitiv potrivit cărui, în 2030, numărul angajaţilor din IT&C ar putea ajunge de la 8.000 la 33.000, la nivelul Regiunii de Nord-Est. Direcţiile punctate de specialişti vizează: „trecerea de la modelul fabricii de soft la cel al centrelor de cercetare- dezvoltare şi al serviciilor cu valoare adăugată mare; extinderea sistemului de învăţământ superior de specialitate şi înlesnirea parteneriatelor dintre învăţământ şi mediul privat; încurajarea antreprenoriatului în mod activ şi sistematic, la nivel de universitate, industrie şi autorităţi locale şi centrale; asumarea de către Iaşi a unui rol regional de pol IT activ la nivelul Regiunii de Nord-Est“. Astfel, la nivelul Moldovei, cele trei oraşe relevante în această industrie sunt Iaşi, Suceava şi Bacău.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Pentru a ajunge la 33.000 de specialişti în acest domeniu, analiza a luat în calcul mai multe variabile: un ritm de creştere a sectorului de 10% anual, dublarea numărului de absolvenţi anual, transformarea regiunii în pol de IT&C cu piloni în cele trei oraşe relevante şi preluarea de absolvenţi din Cernăuţi, Odessa, Bălţi şi Chişinău.
„Acest studiu poate constitui punctul de plecare pentru a ajunge la scenariul optimist prezentat aici. Însă trebuie să fim atenţi la ritmul de creştere în acest sector, s-ar putea să nu fie 10%, să fie mai mic, şi mai trebuie să ne raportăm tot timpul la datele demografice, care pot influenţa major scenariile pentru 2030. Nu ştiu cât pot creşte universităţile cifra de şcolarizare şi de aceea ar trebui să luăm în calcul şi programele de reconversie profesională. Avem mulţi absolvenţi care ar putea fi direcţionaţi către acest domeniu“, a punctat decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, Dinu Airinei.
Varujan Pambuccian: „Tinerii trebuie să-şi dezvolte propriile afaceri“ FOTO
Reprezentanţii mediului academic au punctat şi problema abandonului şcolar corelat cu necesitatea orientării profesionale încă din primii ani de liceu. Totodată, aceştia au menţionat că ar trebui făcute demersuri pentru ca firmele din IT&C să ofere mai multe burse studenţilor, iar companiile din acest domeniu să valorifice fondurile europene disponibile în exerciţiu financiar 2014-2020 pentru formare profesională şi constituirea de clustere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau