Propuneri privind modalitatea de plată a impozitelor plătite de persoanele fizice
Dimensiune font:
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a propus Ministerului Finanţelor Publice simplificarea procesului de administrare a impozitului pe veniturile persoanelor fizice, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Astfel, ANAF solicită Ministerului revizuirea procedurii privind stabilirea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, după cum urmează: 1. Stabilirea efectuării plăţilor anticipate cu titlu de impozit, în două rate egale, cu termene scadente în 25 iulie şi 25 noiembrie, în loc de 4 rate egale, cum este în prezent.
ANAF cere menţinerea dispoziţiei potrivit căreia, în cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată prevăzute de lege, contribuabilii au obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent, acesta fiind cazul contribuabililor care vor depune formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“ după data de 25 iulie. Astfel, ca situaţie de excepţie, plăţile anticipate cu titlu de impozit se vor stabili de organul fiscal, la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent, prin emiterea unei decizii de impunere (formular 260).
Iaşul a devenit un punct fierbinte pe harta zonelor roşii de poluare
Totodată, în această situaţie, ANAF propune ca după depunerea formularului 200, recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit şi emiterea unei noi decizii de impunere (de recalculare a plăţilor anticipate, pe baza venitului estimat/realizat) să se efectueze numai în situaţia în care, suma reprezentând impozit stabilit iniţial (fiecare tranşă stabilită la nivelul impozitului datorat pentru ultimul termen de plată al anului precedent) diferă cu cel puţin 20% faţă de suma reprezentând impozit recalculat (stabilit pe baza venitului realizat în anul precedent/estimat pentru anul de impunere).
Avantajele propunerii fiscului
ANAF precizează că avantajele acestei propuneri constau în: eliminarea confuziei care se creează în rândul contribuabililor cu privire la sumele datorate, prin emiterea în cele mai multe cazuri, a unei singure decizii de impunere în cursul anului. Totodată, s-ar reduce numărul de plăţi efectuate în cursul anului, respectiv două plăţi în loc de patru plăţi, cum este în prezent, şi s-ar simplifica procedura de stabilire a plăţilor anticipate şi reducerea costurilor de administrare prin reducerea numărului de operaţiuni efectuate de organul fiscal referitoare la recalcularea plăţilor anticipate, emiterea şi comunicarea deciziilor de impunere de recalculare a plăţilor anticipate.
Pe de altă parte, ANAF cere simplificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor anuale din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte de închiriere în valută. Mia mult, ANAF propune modificarea sistemului de impunere a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte inclusiv, prin cumularea veniturilor obţinute din respectivele contracte, la nivelul categoriei de venit.
De asemenea, ANAF propune simplificarea procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul, prin executare silită, a proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau