Provocarea din laboratoarele „Petru Poni“ FOTO
Dimensiune font:
Un proiect de amploare a fost lansat ieri la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ * acesta presupune transferul de cunoştinţe între institute de cercetare şi întreprinderi * în cadrul proiectului vor fi încheiate cel puţin 6 contracte cu întreprinderi mici şi mijlocii care vor testa şi folosi materiale inovatoare în ingineria biomedicală
În laboratoarele din Copou, de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“, s-a dat startul unui nou proiect de anvergură finanţat din fonduri europene. Timp de 60 de luni, cercetătorii ieşeni şi mediul de afaceri vor conlucra la proiectul „Parteneriat pentru transfer de cunoştinţe în domeniul materialelor polimere folosite în ingineria biomedicală“.
Cum să-ţi creşti afacerea online
Proiectul este coordonat de Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ Iaşi, iar finanţarea este asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa 1- Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor. „Valoarea totală a proiectului este de 15.840.987 lei, din care valoarea finanţării totale eligibile nerambursabile este de 13.400.000 lei“, a spus dr. Magdalena Aflori, manager de proiect.
Proiecte câştigătoare pe competitivitate, în Moldova EXCLUSIV
Practic, proiectul îşi propune să vină în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii prin transfer de cunoştinţe ce vizează expertiza ştiinţifică şi tehnologică în proiectarea şi realizarea de sisteme polimere multifuncţionale, „care pot stimula un răspuns biologic specific şi care permit aderarea şi proliferarea unui anumit tip de celule, în funcţie de ţesutul care trebuie tratat“. Concret, cercetătorii vor face analize pe teme din aria eco-nano-tehnologiilor şi materialelor avansate propuse de întreprinderile partenere, iar apoi vor prezenta soluţii inovative pentru îmbunătăţirea produselor sau proceselor necesare mediului economic.
Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“
Un alt obiectiv al proiectului vizează „creşterea gradului de acces a întreprinderilor la infrastructura de cercetare-dezvoltare specifică în sinteză şi caracterizare precum şi a instruirii în vederea utilizării acestora în sectorul industrial, în cadrul colaborării cu întreprinderile care vor beneficia în perioada 2014-2020 de crearea şi dezvoltarea de sisteme polimere multifuncţionale“. Printre activităţile care vor fi incluse în acest proiect se numără şi stimularea transferului de cunoştinţe, accesul întreprinderilor la facilităţi, instalaţii şi echipamente, sprijinirea inovării sau cercetare-dezvoltare în colaborare efectivă. Un alt rezultat al proiectului este un „centru activ de marketing al inovării“. „Prin acest proiect ne mai dorim promovarea transferului de cunoştinţe ştiinţifice şi tehnologice în domeniul ingineriei biomedicale către întreprinderi şi crearea în Regiunea Nord-Est a unui centru activ de marketing al inovării în acest domeniu de vârf al Strategiei Inteligente“, a mai punctat dr. Magdalena Aflori, manager de proiect.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Se preconizează că acest proiect va avea ca rezultate concrete: minim 6 contracte cu IMM-uri, publicarea a 40 de lucrări ştiinţifice şi elaborarea a 4 brevete în colaborare cu întreprinderile partenere. Din echipa de implementare a proiectului fac parte dr. Constantin Ciobanu, dr. Maria Bercea, dr. Marieta Constantin, dr. Vlad Stelian, dr. Maria Butnaru, dr. Dana Suflet, dr. Tăchiţă Vlad Bubulac, dr. Mioara Drobotă, dr. Luiza Grădinaru, dr. Radu Dan Rusu, dr. Diana Serbezeanu, dr. Maria Soridon şi dr. Mihaela Mândru.
Bani europeni pentru comunităţi smart
„Acest proiect este o mare provocare pentru toţi partenerii“- dr. Constantin Ciobanu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau