Provocările investitorilor străini din Moldova
Dimensiune font:
Peste jumătate din firmele cu capital străin reclamă schimbarea frecventă a legislaţiei şi lipsa de sprijin din partea statului * cei mai mulţi investitori străini preferă să externalizeze servicii de asistenţă fiscală, salarizare şi resurse umane * potrivit unui raport al BNR, Regiunea de Nord-Est se află pe ultimele locuri în topul investiţiilor străine directe
Investitorii străini se confruntă cu trei provocări majore, potrivit unui studiu realizat de TMF Group România. Aproape jumătate din companiile care aleg piaţa românească reclamă schimbarea frecventă a legislaţiei (54%), obţinerea unui sprijin adecvat din partea statului (51%) şi implementarea exigenţelor legislative (49%).
Pe lângă aceste provocări majore, investitorii străini susţin că se mai confruntă şi cu dificultatea adaptării politicilor corporative la exigenţele legislaţiei locale (41%), găsirea unor angajaţi competenţi şi implementarea proceselor standardizate în funcţie de diverse jurisdicţii (36%) şi transpunerea rapoartelor financiare locale şi a rapoartelor specifice într-un mod accesibil managementului (26%). Cu toate acestea, majoritatea firmelor fac faţă acestor provocări deoarece beneficiază de o creştere accelerată a economiei naţionale şi de un dinamism al pieţei, care înseamnă şi numeroase oportunităţi pentru business.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Raportat la nivel naţional, Regiunea de Nord-Est se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor străine directe. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), în 2014, în cele şase judeţe ale regiunii erau concentrate doar 2,7% din valoarea investiţiilor, valoarea fiind de peste 1,6 miliarde de 1,6 miliarde de euro.
Cele mai multe, aproape 60% fiind în Bucureşti-Ilfov, iar aproape 10% în Regiunea Centru. Şi la nivelul investiţiilor în întreprinderi de tip greenfield, Regiunea de Nord-Est era pe penultimul loc, cu un procent de 3,2%, în timp ce codaşă era Oltenia, cu un procent de 1,8%.
Supravieţuitorii mediului de business din Moldova
În ce priveşte îmbunătăţirile faţă de anul trecut, companiile străine active în România apreciază uşurinţa cu care găsesc sedii şi furnizori adecvaţi (29%), respectarea legislaţiei muncii şi salarizarea angajaţilor pe baza mecanismului pieţei (26%). Cât despre mediul de afaceri autohton, firmele străine au o percepţie negativă referitor la nivelul taxelor şi la legislaţie (62%), la colaborarea cu autorităţile (38%) şi la găsirea forţei de muncă (33%). De altfel, aspectul care s-a înrăutăţit cel mai intens faţă de anul trecut este găsirea forţei de muncă bine pregătite, 33% dintre respondenţi afirmând că se confruntă cu dificultăţi în această privinţă.
Radiografia industriei de IT&C din Moldova
În ciuda acestor obstacole, studiul arată că aproximativ 85% din respondenţi şi-au crescut veniturile. 31% dintre manageri au raportat o creştere de între 5% şi 10%, 26%, o creştere de până la 5%, iar 14%, creşteri între 10 şi 15% şi de peste 20%. Mai mult, companiile străine prezente pe piaţa din România au o părere bună despre protecţia angajatului (36%), competitivitatea mediului de business (28%), forţa de muncă (21%) şi despre protecţia pe care cadrul legal i-o asigură angajatorului (15%).
Am tras linie în epopeea fondurilor europene
„În 2015 am observat o creştere a activităţii de outsourcing a companiilor străine prezente în România. Managerii acestora apreciază competitivitatea de pe piaţa autohtonă şi estimează că nivelul acesteia se va ridica, mai ales în contextul creşterii economice. Tocmai de aceea preferă să lase contabilitatea, resursele umane şi salarizarea pe mâna unor profesionişti şi aleg să aloce mai mult timp şi efort activităţilor lor de bază, cruciale pentru evoluţia oricărei companii”, explică Camelia Niţă, managing director TMF Group România. Companiile străine aflate consideră că prin externalizarea contabilităţii, resurselor umane şi salarizării având mai mult timp pentru a se concentra asupra activităţilor lor de bază (64%), reducând numărul amenzilor (31%) şi bucurându-se de confortul indus de diminuarea dificultăţilor administrative (22%).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau