Radiografia pieţei de asigurări din Moldova FOTO
Dimensiune font:
Regiunea de Nord-Est se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte volumul primelor de asigurare subscrise * companiile din domeniu consideră că piaţa pe această zonă este una cu un real potenţial de creştere * principalii poli regionali sunt judeţele Suceava şi Iaşi
Specialiştii din domeniul supravegherii financiare, şefi ai companiilor de asigurări, reprezentanţi ai mediului de business din Iaşi, dar şi autorităţi locale au luat parte ieri la o dezbatere privind situaţia pieţei de asigurări din Regiunea de Nord-Est.
Cele mai puternice firme din judeţ
În urma întâlnirii mesajul firmelor din domeniu a fost că „Piaţa asigurărilor este barometrul mediului de business local“.Totodată, actorii din acest domeniu au transmis că la nivelul Regiunii de Nord-Est este loc de creştere, deoarece Moldova este sub media naţională, cu doar 10% din primele totale subscrise de companiile locale de asigurări.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
„Piaţa asigurărilor este, la nivel naţional, de 8 miliarde de lei, în stagnare, şi are 6 milioane de clienţi. Sucursalele locale ale companiilor de asigurări subscriu anual prime de aproximativ 700 de milioane de lei în Moldova, la jumătate faţă de primele raportate în Transilvania, de exemplu, cea mai dinamică regiune a economiei locale. Peste o treime din afacerile asiguratorilor din Moldova vin din două judeţe, Iaşi şi Suceava, fapt care scoate în evidenţă concentrarea industriei de profil în jurul a doi poli regionali“, a transmis Sorin Pâslaru, redactor şef al Ziarului Financiar, instituţie media care a organizat evenimentul de la Iaşi alături de Omniasig.
Potenţialul de creştere din această piaţă, pe regiunea Moldovei, a fost subliniat şi de Mihai Tecău, CEO Omniasig Vienna Insurance Group. „Din datele noastre, densitatea asigurărilor este, la nivel de Iaşi, de 43,91 euro/ locuitor faţă de 91,20 euro/ locuitor, la nivel naţional, ceea ce arată că această piaţă poate creşte“, a transmis reprezentantul Omniasig.
„E nevoie de încredere“
La dezbaterea de ieri a luat parte şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, care a punctat faptul că piaţa de asigurări trebuie să respecte reguli clare pentru a intra în normalitate, iar în acest sens s-au făcut paşi importanţi. „Nu e loc de ocolit regulile. Cine face business sănătos şi plăteşte daunele la timp rămâne în piaţă, cine nu face asta iese din joc. Oamenii care îşi fac asigurări trebuie să aibă încredere în produsele pe care le primesc, nu este loc de negociere aici“, a declarat Negriţoiu.
În discuţie au fost aduse şi problemele de la cei trei jucători din piaţă: Astra, Carpatica şi Euroins, iar transportatorii ieşeni au ridicat problema majorării poliţelor RCA din ultimele trei luni. „Creşterile la poliţe nu se justifică decât printr-o repoziţionare a pieţei. Poliţele RCA de la Astra nu erau prime normale pentru această piaţă, iar asta s-a văzut în falimentul companiei. Puţin dai, puţin iei. Falimentul Astra, dacă el se va întâmpla, şi probabil aici se va ajunge, nu trebuie să genereze un şoc la nivelul primelor RCA. La ASF nu am primit notificări privind majorarea acestor prime“, a afirmat Mişu Negriţoiu.
Radiografia industriei de IT&C din Moldova
Un alt punct al discuţiei de ieri a fost ridicat de Paul Butnariu, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, care a reiterat necesitatea unei strategii de dezvoltare a regiunii. „Din 2008 în 2014 avem o creştere cu 50% a industriei, cu 25% a sectorului de IT, dar şi o scădere cu 50% a domeniului construcţiilor şi cu 15% a serviciilor“, a detaliat şeful camerei de Comerţ, care a adus în discuţie şi nevoia construirii unei autostrăzi care să lege estul ţării de vestul ei şi care ar face regiunea mai atractivă pentru mediul de business.
„Prima RCA nu creşte din cauza falimentului Astra, ci din cauza frecvenţei incidentelor“- Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF
O caracteristică principală a pieţei de asigurări din Moldova este concentrarea în jurul a doi poli regionali, Iaşi şi Suceava, care împreună au peste o treime din subscrieri. Mai mult de jumătate din afacerile asigurătorilor în regiune, peste 300 de milioane de lei, vin din poliţele auto obligatorii (RCA), în timp ce asigurările facultative Casco aduc aproximativ o cincime din afaceri, circa 115 milioane de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau