Reacţii după anunţul de majorare a lefurilor bugetarilor
Dimensiune font:
Consultantul fiscal Adrian Benţa a explicat că măsura de dublare a salariilor din sistemul bugetar pentru cei cu lefuri de până în 4.000 de lei este una exagerată în contextul unei lipse de evaluare a calităţii muncii acestora * economiştii cred că această măsură va perturba piaţa muncii, în condiţiile în care unul din patru salariaţi sunt plătiţi din bani publici
Reacţiile după declaraţia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, de săptămâna trecută cu privire la majorările salariale din sistemul bugetar, nu au întârziat să apară. Consultantul fiscal Adrian Benţa a precizat că unii clienţi de-ai săi, persoane juridice, deja şi-au exprimat îngrijorarea. „Am un client acum la mine care mi-a spus că deja angajaţii cer măriri de salarii. Dacă se vor aplica acele măriri de salarii, copiii vor spune «Vreau să fiu bugetar!», atunci când vor fi întrebaţi ce vor să se facă când vor fi mari“, a spus Adrian Benţa. Acesta a menţionat că o majorare a salariilor din instituţiile publice fără o prealabilă evaluare reală a competenţelor funcţionarilor publici. Acesta s-a arătat indignat şi de valoarea foarte mare a creditelor de angajament din bugetul pe 2017, în jur de 50 de miliarde de lei. Specialiştii susţin că această măsură ar putea perturba grav piaţa muncii, în condiţiile în care unul din patru salariaţi activează în sistemul public.
Legea va trebui adoptată până pe 1 iulie
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a început de ieri discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate privind legea salarizării unitare. Potrivit ministrului, salariile de până la 4.000 lei vor fi dublate până la acest prag, iar cele care depăşesc această valoare vor fi majorate cu 45%. „Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, iar primele vor fi sindicatele din ordinea publică şi din sănătate. (...) Până la pragul de 4.000 de lei, salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari”, a precizat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Aceasta a declarat că nu îşi doreşte „niciun fel de modificare la proiectul legii salarizării”, deşi sindicaliştii au anunţat că vor anumite modificări. Ea a spus totuşi că ministerul este deschis pentru dezbateri pe această temă. Întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Olguţa Vasilescu a declarat că mai întâi trebuie purtate discuţii cu sindicatele, dar că legea va trebui adoptată până pe 1 iulie 2017. Totodată, Lia Olguţa Vasilescu a precizat că punctul de pensie va creşte la 1.000 de lei, începând cu data de 1 iulie.
Datorii colosale la o renumită firmă de papetărie
Înainte de discuţiile de ieri, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Mihai Zlat, a declarat, pentru News.ro, că nu i se pare realistă creşterea salarială despre care a vorbit ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, respectiv ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%. El a precizat că ministrul Muncii nu a spus dacă această creştere se aplică din august 2017 sau în următorii ani.
Potrivit datelor de la finalul anului trecut, în sistemul bugetar erau încadraţi în jur de 1,2 milioane de salariaţi. Practic, 26% din numărul total de angajaţi lucrează la stat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau