Recomandare pentru antreprenorii ieşeni: „Folosiţi autostrada virtuală“
Dimensiune font:
În timp ce oamenii de afaceri din Iaşi cer vehement o autostradă care să lege Moldova de restul ţării, reprezentanţii mediului de business din Capitală ne îndeamnă să ne îndreptăm atenţia spre alte avantaje competitive din zonă * printre acestea se numără capitalul uman şi prezenţa firmelor de IT
O masă rotundă organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a ridicat ieri o temă importantă de dezbatere: Cum este sprijinit antreprenoriatul ieşean? Importanţi reprezentanţi ai mediului de business şi ai administraţiei locale au stat la aceeaşi masă cu Dragoş Anastasiu, preşedinte Eurolines România şi şef al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane, Adrian Benţa -Consultant Fiscal, Benţa Consult şi Robert Şova - Preşedintele CECCAR România. Aceştia au prezentat soluţiile pentru dezvoltarea Regiunii de Nord-Est, una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană.
Prăpastie economică între judeţele Moldovei
În timp ce reprezentanţii mediului de business din Iaşi au indicat ca principal impediment în dezvoltarea reală a zonei lipsa unei conectivităţi rutiere viabile a regiunii cu restul ţării, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane a oferit o altă perspectivă. „A venit momentul să avem mai multă încredere în noi, pentru că dacă tot timpul ne vom plânge nu vom obţine mare lucru. Suntem într-o ţară în care lipsa de încredere în noi şi în partenerii noştri este cronică. Nu este în regulă să tot aşteptăm o autostradă, avem o altă autostradă, cea virtuală, pe calea internetului, care e cea mai bună în această eră a globalizării. Deja Iaşul o foloseşte, aici fiind tot mai multe firme de IT“, a transmis Dragoş Anastasiu.
„Într-o lume globalizată, distanţa nu contează“
Acesta a mai transmis că unul dintre punctele forte ale Iaşului este posibilitatea de expansiune. „Iaşul are marele avantaj că are unde să se dezvolte. Trebuie să iasă în faţă cu avantajele lui competitive. România este pe primul loc în ceea ce priveşte intenţia investitorilor germani, dar trebuie să avem grijă la câteva puncte nevralgice“, a mai afirmat Dragoş Anastasiu. Acelaşi îndemn de a valorifica zonele de competitivitate a venit şi din partea lui Robert Şova, preşedintele CECCAR România. „Să ne îndreptăm atenţia asupra zonelor unde putem fi competitivi, cum e domeniul serviciilor. Într-o lume globalizată, distanţa nu contează. Să învăţăm din ceea ce au făcut alţii pentru că trebuie să înţelegem că modelele de business s-au transformat radical din cauza tehnologiei informaţiei“, a precizat şeful Corpului Experţilor Contabili.
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
Printre punctele nevralgice ale Regiunii de Nord-Est subliniate de şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Paul Butnariu, s-au numărat pe lângă lipsa Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, finanţarea precară din fonduri europene a mediului de business, firmele necapitalizate şi lipsa spiritului antreprenorial suficient dezvoltat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau