Regiunea de Nord-Est învaţă să devină smart
Dimensiune font:
Reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai centrelor de cercetare din spaţiul comunitar au luat parte la primul focus grup de descoperire antreprenorială din regiune organizat, ieri, la Iaşi * alături de ei s-au aflat oficiali din administraţia regională, mediul de afaceri şi cel academic din Moldova * cu toţii au avut acelaşi mesaj legat de inovaţie şi puterea acesteia de a mobiliza economic regiunea
Moldova este una din cele două regiuni-pilot din România, alături de cea de Nord-Vest, care va primi asistenţă de la experţii europeni pentru dezvoltare inteligentă. Un prim focus grup de descoperire antreprenorială pe segmentul biotehnologiei a avut loc la Iaşi, ieri, la iniţiativa Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, DG Politică Regională şi Urbană -Comisia Europeană şi Centrului Comun de Cercetare (JRC). La eveniment au luat parte în jur de 100 de persoane.
„Ne bucurăm că suntem regiune- pilot, pentru că astfel reuşim să regândim programul de dezvoltare astfel încât eficienţa folosirii resurselor să fie cu mult mai bună“, a declarat Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord-Est. Acesta a mai precizat că din 2013-2014, Regiunea de Nord-Est are o Strategie de Specializare Inteligentă (S3).
Domeniile cheie la nivelul regiunii pe acest segment, care ar putea aduce plus-valoare şi ar diminua decalajele economice, vizează sectoarele agricol şi alimentaţie, textile, IT&C şi biotehnologia. „Cum vom arăta în următorii 20 de ani depinde doar de noi. Aceste întâlniri ne ajută să identificăm domeniile de oportunitate, unde există resurse de inovare, pentru a putea să vă ajutăm să le dezvoltaţi“, a afirmat Iulia Şerban, manager de program DG Politică Regională şi Urbană, din cadrul Comisiei Europene. Astfel, pentru Regiunea de Nord-Est vor fi identificate specializările inteligentă, care ar putea reduce decalajele economice, zona fiind considerată una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană.
Reprezentanţii instituţiilor din Regiunea de Nord-Est au putut afla ieri câteva exemple concrete de proiecte inovative din Spania, Olanda sau Italia pe domeniul biotehnologiei. Un astfel de caz a fost prezentat de Pieter de Jong care a vorbit despre Clusterul de apă din Olanda. Totodată, Nerea Anacabe a prezentat soluţiile oferite de unul dintre cele mai mari centre de cercetare private din UE, Tecnalia, din Spania.
Aplicaţiile biotehnologiei sunt diverse de la domenii precum produsele farmaceutice, diagnosticare, textile, acvacultură, silvicultură, produse chimice, produse de uz casnic, protecţia şi ameliorarea condiţiilor de mediu, prelucrarea produselor alimentare şi criminalistică. Practic, biotehnologia permite industriilor să genereze produse noi sau unele mai bune, de multe ori cu o mai mare viteză, eficienţă şi flexibilitate. Exerciţiul de ieri, de la Iaşi, contribuie la conturarea portofoliului regional de proiecte aferent Axei 1 (Transfer tehnologic) a Programului Operaţional Regional 2014 - 2020, care se va constitui ca sursă de finanţare pentru acestea până în 2020.
Practic, pe noul Program Operaţional Regional 2007-2020 fondurile destinate specializării smart sunt alocate prin axa 1- „promovarea transferului tehnologic“, iar potenţialii beneficiari sunt „entităţile juridice constituite care desfăşoară sau îşi creează o infrastructură cu rol de transfer tehnologic“. Fondurile nerambursabile sunt în jur de 175 de milioane de euro.
La eveniment au luat parte reprezentanţi din sectorul privat, cel public, ai mediului de cercetare şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau