Regiunile şi domeniile care au nevoie de cei mai mulţi angajaţi
Dimensiune font:
Cele mai multe oferte de locuri de muncă vor fi în 2016 în capitală şi regiunile din vestul ţării * la nivelul Regiunii de Nord-Est principalii poli în care se vor face angajări vor fi Iaşul şi Bacăul * dintre domeniile care au nevoie de cei mai mulţi angajaţi în 2016 se remarcă serviciile de outsurching şi IT
La început de an reprezentanţii companiilor care fac recrutări se întrec în a face prognoze despre zonele ţării şi domeniile în care se vor face cele mai multe angajări în anul ce abia a început. Conform acestor previziuni în topul oraşelor în care vor exista cele mai multe şi mai variate oferte de muncă în anul 2016 se află Bucureştiul, Timişoara şi Clujul. Regiunile Centru şi Nord-Vest par aşadar să se detaşeze şi în acest an ca fiind regiunile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile conform previziunilor nete de angajare.
Există însă şi factori care ar putea influenţa numărul de angajări într-o anumită zona cum ar fi nivelul şi localizarea investiţiilor în anul 2016. „Oferta de locuri de muncă depinde însă mult şi de nivelul sau localizarea investiţiilor din România în anul ce urmează. Un investitor mare poate foarte uşor să polarizeze câteva sute sau mii de locuri de muncă şi în oraşele de talie mică sau mijlocie”, este de părere Florin Godean, country manager al companiei de recrutare Adecco România, citat de zf.ro.
În ceea ce priveşte Regiunea de Nord-Est perspectivele cele mai favorabile angajărilor se anunţă a fi în Iaşi şi Bacău. Aceste două oraşe ale Moldovei sunt considerate ca fiind cele cu potenţialul cel mai mare de extindere a companiilor deja existente şi totodată cu potenţial de atragere de investitori noi. De asemenea se aşteaptă ca în jurul acestor două centre regionale să crească şi rata de angajare în oraşele mai mici sau în zonele periferice întrucât aceste areale nu au încă descoperit întreg capitalul uman deţinut. „Sunt regiuni cu potenţial încă neconsumat din perspectiva capitalului uman“, a declarat Daniela Miriţescu, recruitment manager în cadrul firmei de recrutare APT, citat de zf.ro. În ceea ce priveşte creşterile salariale din regiunea de Nord-Est tot Iaşul şi Bacăul sunt fruntaşe, se aşteaptă ca salariul mediu net al celor care muncesc în Iaşi să ajungă la 1.896 lei, iar al celor ce au un loc de muncă în Bacău să ajungă la 1.645 lei.
2016: ce se scumpeşte, ce se ieftineşte
Cele mai de succes domenii
Serviciile de outsourcing, IT-ul şi telecomul sunt domeniile în care se vor face cele mai multe angajări în 2016, însă vor fi multe oferte de locuri de muncă şi în alte sectoare mai puţin active în ultimii ani, cum sunt cel al construcţiilor sau cel al agriculturii, spun reprezentanţii firmelor de recrutare. „Putem spune că semnalele pozitive din piaţa românească s-au accentuat pe parcursul lui 2015, iar în 2016 pare să se consolideze o tendinţă pozitivă, de creştere a volumului de angajări”, a spus Corina Gonteanu, marketing & communication manager în cadrul firmei de recrutare ManpowerGroup România.
Un alt domeniu la fel de „darnic” din punctul de vedere al ofertelor de muncă este sectorul construcţiilor civile şi industriale, care promite creşteri atât la nivelul proiectelor rezidenţiale şi al celor de retail, cât şi ale clădirilor de birouri, construcţii de logistică şi industriale. În primele trei luni ale anului oportunităţile vor continua să apară şi în sectorul industriei prelucrătoare. Aproape unu din patru angajatori din acest sector anunţă intenţia de a face angajări continuând tendinţa pozitivă din ultimii ani. „Trebuie să remarcăm că în majoritatea sectoarelor de activitate angajatorii s-au arătat încrezători, formulând planuri de angajare mai mult sau mai puţin ambiţioase pentru primele luni ale noului an, excepţie făcând sectorul utilităţilor unde previziunile angajatorilor sunt negative. La nivel de specializări, practica ne arată că se continuă tendinţe pozitive de angajare în IT, inginerie BPO, îndeosebi în relaţii cu clienţii”, mai spune Corina Gonteanu.
De asemenea, domeniile care vor continua să angajeze vor fi şi în 2016, la fel ca în anii anteriori, IT-ul, ingineria şi domeniul financiar. „România continuă să aibă o poziţie favorabilă, stabilă politic, va fi în continuare cea mai atractivă ţară din estul Europei, competitivă ca salarii, cu o resursă umană mai bine educată şi candidaţi care au o mai bună cunoaştere a limbilor străine şi cu angajaţi mai adaptabili aflaţi mai aproape de cultura occidentală”, spune Daniela Miriţescu. Georgiana BĂNUC
Previziunea netă de angajare se obţine ca diferenţă dintre proporţia angajatorilor care anticipează creşterea volumului total de angajări în compania lor şi proporţia angajatorilor care prevăd concedieri în organizaţia lor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau