Riscuri la una dintre cele mai vechi firme din Bucovina
Dimensiune font:
Analiza financiară pe ultimii trei ani la societatea SPIT Bucovina SA, din Suceava, arată cum s-au diminuat afacerile şi care sunt principalele cauze ale reducerii * compania împlineşte jumătate de secol * controversatul om de afaceri mort în Iordania în 2014, Cătălin Chelu, supranumit „bibanul“ Bursei de la Bucureşti, apare pe lista acţionarilor * pachetul cu aproape un sfert dintre acţiuni trecut pe numele lui este restricţionat de la tranzacţionare în baza unor decizii ale DIICOT
Societatea SPIT Bucovina SA are ca domeniu de activitate „fabricarea pieselor şi accesoriilor pentru autovehicule şi pentru motoare“, iar în ultimii ani situaţia financiară nu a fost una dintre cele mai bune. „Societatea a fost pusă în funcţiune în anul 1966, sub numele de Întreprinderea de reparaţii auto, subordonată Ministerului Transporturilor, cu profil de reparaţii autovehicule, producerea şi comercializarea pieselor de schimb şi altor produse industriale pentru activitatea de transporturi, prestarea de servicii în domeniul transporturilor auto şi fabricarea de bunuri de larg consum. În 1990, vechea întreprindere se transformă în societate comercială“, reiese din raportul transmis recent către Bursa de Valori Bucureşti.
Potrivit documentului oficial, principalele capacităţi de producţie ale societăţii sunt sediul central din municipiul Suceava şi cel din comuna Putna, acolo unde există şi anexele turnătoriei pentru semifabricatele din fontă. Producţia realizată în halele SPIT ajunge la firme din ţară, precum Autocora SRL Alexandria, Pan Auro SRL Neamţ, Moira Servcom SRL Suceava sau Anvelo SRL Braşov. Printre principalii concurenţei ai firmei din Bucovina se numără şi Asam SA Iaşi, iar problemele din piaţă s-au reflectat şi în cifra de afaceri din 2015.
90 de milioane de euro pentru judeţele Moldovei
Practic, anul trecut, SPIT a încheiat cu afaceri nete de 677.000 de lei, venituri de 963.201 lei şi pierderi de peste un milion de lei. Cele mai mari sume încasate în 2015 au provenit din vânzarea de piese auto şi alte produse turnate, respectiv 56,4%. Printre clienţii care au apelat la firma suceveană se numără şi Electroputere VFU SA Paşcani. „În anul 2015 nu a existat nicio dependenţă semnificativă a societăţii comerciale faţă de un singur client, sau faţă de un grup de clienţi, clientul cu cea mai mare pondere având sub 20% din vânzări“, se arată în analiza firmei din Suceava.
Sechestru asigurator pentru un acţionar principal
Faţă de anii 2013 şi 2014, veniturile au scăzut drastic, de la 1,5, respectiv 1,4 milioane de lei, iar pierderile din 2015 au fost cele mai mari din ultimii trei ani. „Principalul risc al societăţii este cel al neacoperirii capacităţii de producţie, determinat de scăderea cereri. Începând cu anul 2007 odată cu intrarea în Uniunea Europeană, mijloacele de transport din clasa Saviem şi Raba dispar treptat. Astfel. Problema principală devine aceea de a completa activitatea de producţie în condiţiile în care ponderea în activitatea de bază o deţinea reparaţiile auto Raba şi Saviem şi turnarea şi fabricarea pieselor din această familie la Secţia Fabricaţie şi Turnătorie. Pe parcursul anilor au fost asimilate şi executate o serie de produse turnate şi piese la comandă şi se va continua această politică de asimilare de produse noi“, reiese din raportul către Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Totodată, societatea este unicul producător de robineţi pentru instalaţii de frână pentru locomotive şi vagoane, autorizat la nivel central.
Potrivit raportului BVB, principalii acţionari sunt Cătălin Chelu, cu un pachet de 22,3%, SC Bidelcram SA Brăila cu 21% şi SIF Moldova cu 19,5%, iar restul este deţinut de peste 3.000 de alţi acţionari. Acţiunile deţinute de Cătălin Chelu sunt restricţionate de la tranzacţionare având ca motiv sechestru asigurator prin ordonanţele emise de DIICOT Bucureşti în 2012 şi 2014.
Două firme din Moldova sunt interzise la licitaţiile publice EXCLUSIV
Chelu a fost supranumit de presa financiară „bibanul“ bursei de la Bucureşti. Acesta era stăpân peste afaceri de peste 100 de milioane de euro, iar DIICOT l-a trimis în judecată pentru tranzacţiile derulate la bursă. În decembrie 2014, omul de afaceri a murit în Iordania unde fugise pentru a nu fi trimis după gratii, fiind condamnat definitiv la şase ani de închisoare în dosarul „Mită la MAI“, pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu.
Pentru acest an, SPIT Bucovina se estimează o cifră de afaceri de 1,175 milioane de lei.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau