Robotul-cârtiţă care face galerii în locul oamenilor FOTO
Dimensiune font:
O companie din România a prezentat o invenţie în curs de brevetare care reduce la zero numărul accidentelor de muncă produse în timpul montării conductelor subterane * echipa a lucrat la robot trei ani, iar primele intervenţii în teren au fost făcute în această lună
O echipă a unei companii din Dâmboviţa se află în aceste zile la Euroinvent 2017 din Iaşi unde prezintă în premieră un echipament care ar reduce intervenţia umană în timpul lucrărilor la sistemele de canalizare. „Este o invenţie confirmată de la Munchen că este o noutate absolută, în faza de examinare preliminară, aşteptăm să iasă şi brevetul. Este o invenţie românească“, a punctat Dinu Sorin, reprezentantul firmei din Dâmboviţa.
Practic, echipa coordonată de acesta a adus la Iaşi un robot care poate fi introdus în şanţuri în timpul lucrărilor oferind astfel firmelor siguranţă şi precizie în execuţie. „Acest robot face toate acţiunile pe care le execută omul în şanţul de canalizare. Prima dată se sapă şanţul cu escavatorul, apoi, fără panou, este introdus direct robotul, acesta făcând toate operaţiunile pe care le face omul în şanţul de canalizare. Dacă nu mai punem panoul de sprijin, acea structură metalică care se montează în şanţ pentru ca omul să poată intra cu riscuri reduse, înseamnă că săpătura este mai mică. Practic, în acest moment, în timpul lucrărilor trebuie să faci săpătură mai mare şi să bagi un panou de o tonă care să protejeze omul şi apoi intră muncitorul. Cu acest robot se reduc timpul de intervenţie, costurile şi riscurile. Costurile sunt pe la jumătate, ca volum de muncă, iar riscurile sunt zero“, a transmis Dinu Sorin, reprezentantul firmei din Dâmboviţa.
Caută colaboratori
Potrivit acestuia, lucrul la robot a durat trei ani, iar ideea i-a venit observând riscurile şi eforturile depuse pentru montarea panourilor de rezistenţă care preced coborârea lucrătorilor în şanţul de canalizare. „În momentul în care avem intervenţii la adâncimi mai mari intervenim cu un set de sprijinire activă şi ăsta este un kit complet de construcţii canalizări. Am folosit deja robotul într-o intervenţie la Buzău“, a afirmat reprezentantul firmei. „Când lucrezi în linia întâi şi dacă ai un pic de forţă şi îndrăzneală mergi mai departe. Am muncit trei ani la această invenţie, iar la bani am făcut din ce am avut. Am folosit un cumul de construcţii tehnice, dar cu răbdare le-am depăşit. Costurile au ajuns la câteva zeci de mii de euro, doar construcţia robotului fiind de aproximativ 20.000 de euro“, a spus Dinu Sorin.
Acesta a venit la Euroinvent 2017, altărui de alţi zeci de inventatori din întreaga lume, pentru a-şi prezenta robotul, fiind în căutare de colaboratori: „Eu am pus la punct şi producţia, aş vrea să fie totul românesc. Suntem în faza în care căutăm colaboratori şi distribuitori naţionali şi internaţionali. Poate reuşim să găsim un investitor interesat să primească o afacere la cheie -tehnologia cu potenţialul ei şi să o distribuie în afară ţării, astfel încât să ne protejăm invenţia, adică să scrie «made in Romania» încă 17 ani de acum încolo şi să vindem cu exclusivitate în afară“.
Peste 500 de invenţii din 30 de ţări vor expune până sâmbătă la salonul de invenţii Euroinvent 2017. Evenimentul cuprinde patru manifestări majore. Cei prezenţi vor putea vizita o expoziţie de invenţii şi proiecte inovative, vor putea participa la o conferinţă internaţională, dar şi la două saloane, unul de arte vizuale şi unul de carte tehnico-ştiinţifică. Astăzi, începând cu ora 11.00, inventatorii vor face demonstraţii şi vor explica cum funcţionează invenţiile. Sunt atât reprezentanţi ai institutelor de cercetare, ai universităţilor din ţară şi străinătate, dar şi ai firmelor cu profil tehnic care au investit în cercetare-dezvoltare.
Somaţie de tot râsul de la Fiscul ieşean
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau