Salarii de 3.500 de euro pentru şomeri
Dimensiune font:
Moldovenii au posibilitatea de a depune aplicaţii pentru peste 400 de locuri de muncă în străinătate * cele mai multe oferte sunt disponibile în Germania, Danemarca şi Suedia * deşi cererea pentru aceste joburi este mare, psihologii atrag atenţia asupra efectelor negative care pot apărea în urma luării unei asemenea decizii
Locuitorii din Moldova au şansa să aplice pentru peste 400 de locuri de muncă disponibile prin reţeaua europeană EURES. Cele mai multe oferte sunt în Germania, Danemarca şi Suedia. Cu toate că domeniile de activitate sunt diverse, în topul preferinţelor ieşenilor se află cel agricol. „Cele mai solicitate au fost cele din Danemarca, pe domeniul agricol, de asemenea pentru Spania au aplicat 26 de persoane la cules de căpşuni. Urmează să se prezinte la selecţie şi să vedem rezultatul“, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi.
Cerinţele angajatorilor
În Danemarca angajatorii doresc să încadreze persoane pe domeniul agricol, la cules de zmeură, căpşuni sau mazăre. Vârsta minimă pentru a aplica este 18 ani, fiind preferaţi cei cu experienţă. Plata muncii se face în general pe kilogram, echivalentul în coroane daneze a aproximativ 1 - 1,6 euro brut pe kilogram. De asemenea, în Suedia sunt solicitate persoane calificate care să lucreze ca finisori în construcţii, vopsitori auto, mecanici auto, fiind totodată oferite şi 20 de locuri pentru femei de serviciu.
În Germania sunt puse la dispoziţie cele mai multe locuri de muncă, respectiv 121, printre domeniile de activitate numărându-se cel hotelier sau gastronomic. Tot în Germania angajatorii solicită să recruteze asistenţi medicali generalişti sau electricieni. Criteriile de aplicare diferă în funcţie de domeniu şi angajator, însă cerinţele principale le constituie calificările, experienţa în domeniu, precum şi cunoştinţele de limba germană, atât la nivel mediu, cât şi avansat. În funcţie de zona în care se desfăşoară activitatea, salariile se încadrează între 1.300 şi 2.200 euro brut lunar.
54 de locuri de muncă pentru 18.000 de şomeri
Locul de muncă cu salariul cel mai atractiv îl reprezintă cel de bucătar şef în Norvegia. Acesta este de aproximativ 3.570 de euro brut pe lună, iar persoanele avute în vedere sunt cele calificate, cu experienţă şi referinţe bune în domeniu, un alt criteriu important fiind pasiunea pentru bucătărie.
Efectele plecării la muncă în străinătate
Deşi solicitările pentru aceste joburi sunt numeroase, psihologii susţin că efectele pe plan emoţional pot fi negative mai ales pentru cei care decid să muncească în domenii sub calificarea lor. „Este clar că domeniul agricol îl aleg persoanele care nu au altă alternativă să îşi găsească altceva de muncă la noi în ţară. Există efecte negative asupra psihicului lor mai ales în cazul în care au familie. Se rupe legătura cu cei dragi. Dacă nu îi leagă foarte multe lucruri de viaţa de aici cred că pleacă doar cu teama de a nu reuşi acolo“, explică Irina Panainte, psiholog.
Aceasta susţine că întrebarea care ar trebui să şi-o pună cei care aleg să plece la muncă peste hotare ar fi dacă realizează un echilibru câştigul material cu efectele asupra sufletelor care rămân acasă. „Cei care pleacă să câştige mai mulţi bani o fac tot pentru familie, dar pe planul afectivităţii nu reuşesc să compenseze. Copiii sunt cei mai afectaţi de plecarea părinţilor“, susţine psihologul.
În ceea ce îi priveşte pe cei cu studii superioare care aleg să accepte astfel de locuri de muncă reprezintă un regres în evoluţia lor. „Când ai studii superioare te aştepţi să ocupi o anumită poziţie socială. În momentul în care accepţi un job care nu este conform cu pregătirea ta, scade încrederea şi stima de sine. La aceştia, părerea cu privire la propria imagine este mai puternică reprezintă un regres în plan profesional, dar şi social, cum te percep ceilalţi. Aceştia ar putea să prezinte semne de depresie la un moment dat“, spune Irina Panainte. Andra PETRARIU
„Oamenii cu o anumită pregătire, care aleg locuri de muncă în domeniul agricol, o fac şi pentru că nu se iubesc pe ei. Ei au impresia că dacă vor câştiga un ban în plus pot să facă orice. Motivul este o stimă de sine coborâtă. Paradoxal, acest lucru le face să le scadă mai mult stima lor de sine, câştigă bani mai mulţi, dar îşi calcă pe demnitatea lor de oameni culţi“- Niculina Gheorghiţă (foto), psiholog clinician principal
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau