Săptămână de foc la Fortus FOTO/VIDEO
Dimensiune font:
Zeci de salariaţi ai fostului Combinat de Utilaj Greu au protestat ieri * o delegaţie, formată din sindicalişti şi angajaţi, a luat parte la o discuţie-maraton cu prefectul Dan Cârlan * judecătorii Tribunalului Sindic de la Târgu Mureş vor decide, la finele săptămânii, dacă Fortus intră în faliment sau continuă planul de reorganizare
Neajunsurile şi lipsa unei decizii clare au scos salariaţii Fortus în stradă. Ieri, zeci de angajaţi ai fostului Combinat de Utilaj Greu au luat parte la un protest spontan. „Nu ştim ce să mai facem. Singura soluţie este să ieşim în stradă. Am făcut Sărbătorile de Paşte cu bani de împrumut“, a spus un angajat al Fortus.
Protest spontan la FORTUS - GALERIE FOTO
O delegaţie, formată din lideri de sindicat şi în jur de 15 salariaţi, a luat parte la o discuţie de aproximativ trei ore cu prefectul Dan Cârlan. „A fost o discuţie civilizată. Le înţeleg nemulţumirile legate de lipsa banilor şi a perspectivei de continuare a activităţii, dar suntem foarte aproape să punem în aplicare măsurile pentru redresarea şi recredibilizarea societăţii. Aşteptăm decizia Tribunalului de la Târgu Mureş, de vineri, şi apoi, procedural, se va trece la următoarele etape. Am toată încrederea că va fi o decizie favorabilă pentru continuarea planului de redresare cu plata integrală a creditorilor“, a punctat prefectul, care a mai precizat că exclude varianta unei decizii de intrare în faliment a societăţii.
Plan de reorganizare modificat
Administratorii judiciari au prezentat, în prima parte a acestui an, un plan de reorganizare modificat pentru Fortus. „În contextul nefavorabil generat de situaţia economică de pe piaţa ţintă şi a actualizării lipsei resurselor financiare pentru susţinerea activităţii de producţie este necesară modificarea/ actualizarea Planului de reorganizare judiciară, cu scopul de a creşte veniturile, şansele de redresare şi implicit acoperirea pasivului prin valorificarea în totalitate a activelor SC Fortus SA“, se arată în documentul asumat de administratorii judiciari şi de Gheorghe Chişcă, administratorul special al Fortus.
Doi foşti colegi de partid se bat pe cadavrul Fortus
Noua formă a planului vizează: „valorificarea activului funcţional, ceea ce măreşte considerabil posibilitatea debitorului SC Fortus Iaşi pentru acoperirea creanţelor. La data curentă, conform prevederilor art. 95, alin. 6., litere E din legea nr. 85/2006 şi-au exprimat acordul de stingere a creanţei prin preluarea în plată a unor active ale SC Fortus SA Iaşi instituţii precum AAAS Bucureşti, Primăria Municipiului Iaşi, SC ApaVital Iaşi, ceea ce duce la premiza ca 90% din totalul creanţelor să fie deja acoperite- acordul scris al creditorilor fiind depus la dosarul cauzei la termenul din 18.02.2015“.
Practic, „modificarea majoră a Planului de reorganizare judiciară constă în valorificarea activului funcţional evaluat la 526.187.872 lei“. Concret, Primăria Iaşi vrea să preia o parte din activul nefuncţional pentru a înfiinţa la CUG Parcul Industrial Fortus, iar ApaVital şi-a exprimat acordul pentru a prelua în plată activul – Fabrica de oxigen OM 2300.
Creditorii Fortus au aprobat un raport controversat EXCLUSIV
Totodată, AAAS a anunţat că va prelua părţi din activul funcţional până la valoarea creanţei, respectiv 172,5 milioane de lei. „În fapt, prin valorificarea atât a activului nefuncţional, cât şi a activului funcţional, averea debitorului, conform evaluării este de 846.096.201 lei, raportată la o masă credală, conform tabelului definitiv de creanţe, de 216.744.089 lei. Prin darea în plată a activului funcţional- parţial către AAAS Bucureşti şi a activului nefuncţional – parţial către Primăria Iaşi şi SC ApaVital SA se acoperă 193.106.859 lei din masa credală, aproximativ 90% din total creanţă. Bunurile rămase în averea debitorului după darea în plată sunt evaluate la 652.989.342 lei raportat la o masă credală rămasă după darea în plată la o valoare de 23.637.230 lei“, se arată în planul de reorganizare. Acelaşi document precizează că, raportat la nivelul producţiei din următoarele trimestre, numărul mediu de personal luat în considerare este de 550 de salariaţi.
Datorii făcute în perioada de observaţie
Din cifrele prezentate în planul de reorganizare modificat, reiese că Fortus are de achitat datorii faţă de creditorii înscrişi în tabelul definitiv, dar trebuie să acopere şi „creanţe născute în perioada de observaţie“. Astfel, datoriile iniţiale ale creditorilor principali sunt de peste 197,3 milioane de lei- Primăria Iaşi, 17,4 milioane de lei, AAAS- 172,5 milioane de lei, Suport Colect SRL- 4,2 milioane de lei şi SC ApaVital 3,1 milioane de lei. Alţi 76 de creditori mai apar în tabelul definitiv, datoriile faţă de aceştia fiind de 19,4 milioane de lei. În total, datoriile faţă de creditori conform tabelului definitiv sunt de 216,7 milioane de lei.
EXCLUSIV Situaţie dramatică la Fortus RAPORT
Interesant este că, în tabelul creditorilor care au de recuperat datorii născute în perioada de observaţie apar 210 păgubiţi, care au de recuperat 207,7 milioane de lei. Printre cele mai mari sume revin Consiliului Local Iaşi- 36 milioane de lei, AAAS- 62,2 milioane de lei, ANAF-10,1 milioane de lei. Practic, creanţele bugetare depăşesc 108,7 milioane de lei. Creanţele salariale ajung la 37,5 milioane de lei, cele mai mare sume fiind pentru plăţi compensatorii- 19,7 milioane de lei. Creanţele chirografare sunt de peste 61,4 milioane de lei. Printre cei 200 de creditori se află Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care are de recuperat 6.333 lei, Sucursala Căi Ferate Iaşi- 11.596 lei ori Kaolin Ad Bulgaria- 418.807 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau