Şeful Fiscului, surprins de cifra de afaceri mică a Iaşului
Dimensiune font:
Eugen Ciorici, directorul interimar al regionalei Finanţelor Publice, a vorbit despre planurile sale pentru perioada în care se va afla la conducerea direcţiei ce coordonează instituţiile fiscale din întreaga regiune * punctul slab subliniat de acesta este organigrama cu peste 170 de posturi vacante * Ciorici a precizat că este surprins de faptul că judeţul Iaşi se află sub Galaţi din punctul de vedere al cifrei de afaceri şi al creşterii economice raportate în opt ani
Transferat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală de la Galaţi la Iaşi în urmă cu o lună, Eugen Ciorici şi-a prezentat planul de bătaie pentru următoarea perioadă rămasă din interimatul său, care poate ajunge la jumătate de an. Şeful Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi a precizat că a întâmpinat „mici probleme de organizare“ în cadrul instituţiei, dar că este dispus să colaboreze cu toţi colegii săi pentru a eficientiza şi transparentiza activitatea direcţiei.
De la Galaţi la Iaşi
Şeful regionalei a susţinut ieri că a rămas surprins de diferenţa dintre cifrele de afaceri din Galaţi şi Iaşi. „Iaşul, cu tot mediul academic şi amploarea pe care a luat-o domeniul IT în ultima perioadă, are totuşi o cifră de afaceri mai mică faţă de Galaţi, ceea ce m-a surprins“, a precizat Eugen Ciorici. Potrivit unei analize a zf.ro din această lună, Iaşul a avut în 2015 o cifră de afaceri de peste 20,3 miliarde de lei, în timp ce Galaţiul a raportat afaceri de 20,9 miliarde de lei. Interesantă este evoluţia cifrei de afaceri în perioada 2008 -2015. Astfel, la Iaşi creşterea a fost de 36%, în timp ce la Galaţi dinamica a fost una foarte puternică, de 83%, una dintre cele mai mari din judeţele din estul ţării.
„Cecuri de inovare“ pentru antreprenori
Şeful interimar al DGRFP a afirmat faptul că nu poate identifica motivele acestor diferenţe, dar că îşi propune să vină în întâmpinarea mediului de afaceri din regiune. „Vreau întâlniri cu mediul de afaceri atât prin Camera de Comerţ, cât şi prin CECAR (n.r. Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România)“, a transmis directorul DGRFP. Totodată, Eugen Ciorici a venit cu propunere a de înfiinţare a unui comitet de management la nivelul întregii regiuni. „Acest for va avea în componenţă directorii executivi ai direcţiei, şefii administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, directorul executiv pe Direcţia Regională Vamală şi alte compartimente specializate. Rolul comitetului va fi de transparentizare a activităţii şi de responsabilizare a funcţiilor de conducere existente în această regiune“, a declarat Eugen Ciorici.
Dilemele mediului de business în „era Trump“, discutate la Iaşi FOTO
Directorul regionalei a vorbit şi despre cele peste 170 de posturi vacante din cadrul instituţiei, ceea ce reprezintă un impediment în derularea activităţii, iar ocuparea lor se va definitiva în prima parte a anului viitor. „Din cele 175 de funcţii vacante, 30% sunt funcţii de conducere şi le vreau definitivate, iar în cursul lunii ianuarie multe dintre ele vor fi scoase la concurs. Aici este unul din punctele slabe pe această regiune: neasumarea răspunderii din cauza faptului că persoanele nu sunt fixate pe post“, a afirmat Eugen Ciorici. Vacant este chiar postul de director general al DGRFP – Iaşi pentru care s-a organizat concurs pe 4 noiembrie, dar cei doi candidaţi înscrişi, Doina Naum şi Petrică Robotă, au absentat de la proba scrisă, după ce au trecut de selecţia dosarelor. Deocamdată, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici nu a stabilit o nouă dată pentru reluarea concursului. Doina Naum este director de Colectare în cadrul Direcţiei Regionale Iaşi, şi a ocupat şi funcţia de director al regionalei până când a fost înlocuită de ANAF cu Eugen Ciorici, iar Petrică Ropotă este şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice de la Suceava.
Cifre de afaceri în judeţele Moldovei
Potrivit unei analize zf.ro, mediul de business din Regiunea de Nord-Est nu reuşeşte să depăşească decalajele impuse de izolarea geografică. La o privire comparativă, Bucureştiul conduce detaşat având o cifră de afaceri de 458,1 miliarde de lei. Pe de altă parte, în timp ce judeţe ca Timiş, Cluj, Braşov, Argeş, Prahova sau Constanţa au avut anul trecut cifre de afaceri de peste 40 de miliarde de lei, iar Ilfov peste 75, Iaşul, cel mai activ judeţ din Moldova din punct de vedere economic, a ajuns la o cifră de afaceri de 20,3 miliarde de lei. Următorul judeţ din Moldova este Bacăul, care în 2015 a avut firme cu cifre de afaceri ce au ajuns la 18 miliarde de lei, în timp ce la Suceava s-a ajuns la 15,2 miliarde de lei. Pe locul al patrulea se situează Neamţ, cu afaceri cumulate de 10,1 miliarde de lei. Judeţele din regiune cu cea mai scăzută activitate economică sunt Vaslui şi Botoşani, acestea fiind prezente şi în clasamentul codaşilor de la nivel naţional. Concret, la Botoşani cifra de afaceri a fost de 6,2 miliarde de lei, iar la Vaslui de 5,4 miliarde de lei. Vasluiul este, de altfel, pe penultimul loc la nivel naţional, fiind depăşit doar de Mehedinţi, unde cifra de afaceri a fost de 2,7 miliarde de lei.
Inspectorul vamal Valeriu Ivanov a fost ridicat miercuri dimineaţă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). „Ştim că angajatul de la Biroul Vamal Sculeni a fost ridicat de DIICOT, în jurul orei 6.00, în timpul turei de noapte, în vederea unei percheziţii domiciliare. Alte informaţii nu avem nici noi până la această oră“, a transmis şeful Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Eugen Ciorici. Potrivit reprezentanţilor Fiscului, inspectorul vamal avea peste 20 de ani de experienţă, iar până acum nu au mai fost alte incidente care să-l vizeze.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau