Sfârşit tragic de an pentru muncitorii de la Fortus

default

Dimensiune font:

| 29-12-2014 06:00

 

Problemele salariaţilor de la fostul Combinat de Utilaj Greu se acutizează pe zi ce trece. In prag de Sărbători aceştia au fost anunţaţi că vor sta acasă până după jumătatea lunii ianuarie 2015, fără a primi niciun ban. Mai mult, angajaţilor de la Fortus le-a fost frică să semneze pentru demararea unui conflict de muncă, întrucât se tem că semnăturile vor fi folosite împotriva lor!

 

 

Problemele de la Fortus au ajuns la un nivel greu de suportat încă de la începutul lunii noiembrie. Potrivit reprezentanţilor foştilor salariaţi ai companiei, care mai păstrează legătura cu cei aflaţi încă în combinat, pe data de 3 noiembrie s-a decis deschiderea unui conflict de muncă din cauza neplăţii salariilor. „S-au trimis tabele în secţiile combinatului, să se strângă semnături pentru începerea acţiunii. Oamenii nu au semnat deoarece credeau că semnează ca să fie daţi afară”, a precizat Florin Rugină, reprezentantul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus.

De altfel, acesta reclamă şi o serie de aspecte neconstituţionale pe care le-a regăsit în contractul colectiv de muncă de la fostul CUG. „Inspectoratul Teritorial de Muncă nu s-a autosesizat în acest sens, cu toate că era datoria lor să facă acest lucru. De exemplu, salariaţii pot demisiona, conform legii, în cazul în care nu şi-au primit salariul. În contractul colectiv de muncă se spune că salariatul poate demisiona dacă angajatorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile salariale, cu excepţia cazurilor de forţă majoră”, mai spune Rugină.

Tot conform contractului colectiv de muncă de la Fortus, salariile ar trebui să se achite în funcţie de realizările din planul de reorganizare. Din nefericire, niciun punct din respectivul plan nu a fost îndeplinit, cu atât mai puţin cele legate de productivitatea companiei. „Acum salariile, câte se dau, sunt plătite în baza unul Centralizator de corecţii aplicate fondului de salarii. Acesta nu există în planul de reorganizare!”, acuză liderul foştilor salariaţi de la Fortus.

Pentru a reduce, din nou, banii pe care trebuie să îi achite salariaţilor, conducerea combinatului a decis să-i trimită pe aceştia în concediu forţat. Astfel, de pe 19 decembrie şi până pe 22 ianuarie fostul colos industrial din zona CUG va fi gol, toţi angajaţii fiind în concediu de Sărbători fără plată.

 

Cum se reduc cheltuielile la Fortus

Administratorii fostului Combinat de Utilaj Greu au publicat un raport oficial al primului an de reorganizare a companiei ieşene. În pofida faptului că documentul este incomplet, acesta arată faptul că după primele 12 luni de implementare a planului de reorganizare, veniturile din exploatare realizate de mâna de angajaţi care încă mai lucrează în secţiile Fortus s-au ridicat la 18,2 milioane de lei. Cu toate acestea, veniturile pentru această perioadă stabilite în planul erau de nu mai puţin de 40,5 milioane de lei. Concret, în ultimul an, activitatea de exploatare de la Fortus a înregistrat pierderi de 21,8 milioane de lei, faţă de cele 16,9 prevăzute prin plan. „Datorită specificului de utilaje de mare tonaj şi complexitate, cu ciclu lung de fabricaţie şi fiind la mijlocul anului (planul de reorganizare a fost confirmat pe data de 12 iulie 2013 – n.red.), când portofoliile pentru investiţii ale partenerilor noştri pentru anul 2013 erau încheiate, pentru primele trimestre de reorganizare judiciară nu s-a reuşit acoperirea cu contracte şi comenzi la nivelul necesar, societatea fiind nevoită să contracteze doar piese de schimb sau completări ocazionale oferite de clienţi”, explică administratorii eşecul realizării rezultatelor propuse în planul de reorganizare a Fortus SA.

În schimb, managerii Fortus au reuşit să reducă în ultimul an cheltuielile cu plata salariilor. Trimiterea în concediu fără plată a angajaţilor a adus economii de 4 milioane de lei fostului Combinat de Utilaj Greu. Astfel, conform planului de reorganizare cheltuielile salariale erau estimate la 20,01 milioane de lei, dar au fost efectuate plăţi de doar 16 milioane de lei. Explicaţia consorţiului care administrează compania este că „fondurile băneşti necesare achitării drepturilor salariale curente se vor asigura pentru fiecare subunitate şi sector în parte, în limita resurselor financiare asigurate din producţia realizată de aceasta şi funcţie de rezultatele obţinute de fiecare salariat în parte”, după cum se arată în raportul consorţiului format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Insolvency. 

 

1.000 de locuri de muncă

Au dispărut de la Fortus SA Iaşi de la deschiderea procedurii de insolvenţă. Compania avea 1.500 de salariaţi în 2008 iar acum lucrează cu puţin peste 500 de persoane.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei