Şofer profesionist: colacul de salvare pentru şomeri
Dimensiune font:
* cererile la cursurile şcolilor de şoferi pentru categoriile C, CE şi D au crescut cu o treime, în ultima perioadă * cei mai mulţi vor să obţină certificatele pentru a munci în afara ţării * sunt atraşi de salariile oferite peste hotare
Încălzirea vremii creşte cererile pentru cursurile şcolilor de şoferi care oferă pregătire în obţinerea calificării pe categoriile C, CE sau D. „Odată cu noul sezon, numărul cursanţilor a crescut cam cu 30%. Sunt foarte mulţi care şi-au pierdut locul de muncă şi acum se reprofilează“, a explicat Vasile Blănaru, administratorul Şcolii de şoferi Viovas.
Acesta a precizat că sunt cursanţi şi din alte judeţe care vor să facă şcoala la Iaşi pentru aceste categorii, dar că s-au înscris şi femei care vor să obţină aceste calificări. „Avem cam un cursant femeie la fiecare lună. Majoritatea celor care fac şcoala pentru aceste categorii au gânduri de plecare din ţară“, a completat Blănaru.
Acelaşi lucru este susţinut şi de reprezentanţii Şcolii de şoferi Automobilistul. „Înscrieri pentru aceste categorii sunt şi la noi periodic. Sunt mulţi care vor să-şi găsească un loc de muncă mai bine plătit. Fie pleacă în străinătate, fie practică în ţară, pentru că salariile sunt mai bune în acest domeniu“, a precizat unul din angajaţii de la Automobilistul. Faptul că cei mai mulţi şoferi calificaţi au luat calea străinătăţii este recunoscut şi de conducerea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). „Din păcate, am exportat foarte multă forţă de muncă calificată pentru că acum dacă ai carnet de conducere şi dacă ai atestat profesional poţi să lucrezi pe toate camioanele. Noi acum suntem într-o criză de şoferi, marile companii au mai multe camioane decât şoferi“, a declarat pentru zf.ro Ion Lixandru, vicepreşedintele UNTRR.
Pe paginile de internet cu locuri de muncă sunt mai multe anunţuri prin care se caută şoferi de tir cu experienţă. Astfel, pentru Elveţia sunt disponibile 15 posturi, cazarea asigurată, salariul fiind între 1.500 şi 2.000 de euro/lună. În Danemarca sunt disponibile 50 de astfel de posturi, salariul oferit fiind între 1.500 şi 1.800 de euro/lună. Şoferii profesionişti care fac curse între Franţa şi Italia primesc salarii de peste 1.600 de euro, potrivit siteurilor cu oferte de locuri de muncă.
Ieşenii care doresc să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi pentru a obţine permise pe categoriile C, CE sau D trebuie să achite între 1.500 şi 2.000 de lei, preţuri care includ ore de legislaţie, de conducere şi combustibilul folosit. Cursurile durează între 7 şi 8 săptămâni. „Cei care vor să facă aceste cursuri trebuie să aibă permis de conducere categoria B, şi vârsta necesară: pentru C-CE, minim 21 de ani, iar pentru D, 24 de ani“, au spus reprezentanţii unei şcoli de şoferi din Iaşi. Pe lângă aceste cursuri, cei care vor să se angajeze ca şoferi profesionişti trebuie să mai obţină diverse atestate: pentru transport marfă, transporturi periculoase sau agabaritice. (Alina Stan)
Categoria D cuprinde autovehiculele destinate transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului
Categoria C cuprinde autovehiculele, altele decât cele din categoria D, a căror masă totală maximă autorizată este mai mare de 3500 de kilograme.
Categoria CE cuprinde ansamblul de vehicule constând într-un vehicul trăgător din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală autorizată este mai mare de 750 Kg
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
bogdan
Apr 02, 2013
aceasta ultima sansa, daca poate fi numita asa, care multi soferi o incearca ... este o speranta falsa. dupa ce termini scoala ...cde care costa o groaza de bani...urmeaza atestatele...si dupa , sa zicem ca reusesti....ajungi cu 2 bucati de carton...3 de fapt...sa nu uitam de card taho.... si fara experienta lucrezi pe 600 maxim 700 euro pe luna. astai caz fericit.
Adauga comentariul tau