Şomerii, alungaţi din Iaşi
Dimensiune font:
Locurile de muncă cu care angajatorii din Uniunea Europeană îi îmbie pe şomerii ieşeni sunt mai multe, mai variate şi mai bine plătite decât cele pe care aceştia le au la dispoziţie la ei acasă. Salariile pot ajunge până la 60.000 de lire pe an, în cazul persoanelor cu studii superioare în domeniul medical. În sectorul agricol un salariu minim pentru culegătorii de căpşuni din Spania porneşte de la 39 de euro brut, pe zi.
Oferta de locuri de muncă în străinătate, pusă la dispoziţia şomerilor din judeţul Iaşi prin intermediul portalului Eures este mult mai variată decât opţiunile de carieră pe care aceştia le au aici, în Iaşi. Astfel, dată la nivel local oferta nu ajunge la 1.000 de locuri de muncă vacante, în străinătate cei care vor să muncească au la dispoziţie peste 1.200 de posturi, cu condiţii de salarizare net superioare celor de aici.
Concret, 981 de posibilităţi de angajare sunt oferite săptămâna aceasta şomerilor ieşeni. Conform statisticii realizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), 83 dintre acestea se adresează persoanelor care au finalizat studii superioare, iar restul de 898 celor care au absolvit studii liceale, postliceale sau primare. „Din totalul de locuri de muncă vacante oferite săptămâna aceasta, 345 se regăsesc în domeniul serviciilor. Nouă dintre acestea sunt în comerţ, tot nouă în hoteluri şi restaurante, 23 în asigurări, 50 în transporturi şi 254 în alte activităţi de servicii. De asemenea, alte 300 de posturi mai sunt oferite de către angajatorii din domeniul confecţiilor, 179 de către cei din industrie, 156 de cei din construcţii şi unul singur în domeniul agricol”, a detaliat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. Printre companiile care angajează în această perioadă se numără SCC Services Romania SRL, Nord Est Security Force SRL, Romcip Construct SRL, Hotel Orizont SRL, Profi, Iaşitex SA, Lear Corporation Romania SRL sau Sedcom Libris SA.
Salarii tentante în străinătate
La polul opus se situează oferta de joburi peste hotare. Conform reprezentanţilor aceleiaşi AJOFM, peste 1.200 de posturi sunt disponibile în statele UE. Astfel, din totalul de 1.210 locuri de muncă vacante 800 sunt în Spania, 126 în Ungaria, 101 sunt în Danemarca, 46 în Marea Britanie, câte 20 în Polonia şi Austria, 26 în Irlanda, 67 în Germania şi patru în Norvegia. Printre cele mai bine plătite joburi se numără cele din Irlanda şi din Marea Britanie. Spre exemplu, un medic psihiatru în Irlanda poate câştiga chiar 4.000 de euro lunar, în funcţie de experienţă. Acelaşi salariu este acordat şi unui medic oftalmolog în aceeaşi ţară. Salarii de până la 60.000 de lire anual pot primi, însă, şi medicii veterinari în Marea Britanie. Sunt solicitate studiile superioare de specialitate, experienţă şi cunoaşterea limbii engleze la nivel avansat.
Spania, ţara care caută să recruteze cei mai mulţi români, oferă posturi doar în domeniul agricol, pentru culegători de căpşuni. „Sunt solicitate persoane apte pentru munca la câmp. Consilierul Eures va face o preselecţie a candidaţilor în vederea participării la interviu”, se arată în anunţul de angajare. Plata acestora va fi de 39,4 euro brut pe zi, iar salariul se va achita o dată la două săptămâni, prin transfer bancar.
Angajatorii din Germania solicită în special personal cu calificări în domeniul IT. Joburile oferite aici variază de la web developer şi dezvoltator de software la dezvoltator IT, programator şi inginer electrotehnic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau