Şomerii ieşeni vor să fie rugaţi să se angajeze
Dimensiune font:
O analiză a unui furnizor de echipamente IT arată faptul că în ultimele 12 luni, la nivelul judeţului Iaşi, volumul căutărilor pentru locuri de munca a scăzut * totodată, datele Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut, 349.000 de persoane apte de muncă erau inactive şi nu îşi căutau de lucru * mediul de afaceri se arată îngrijorat de acest context
Departamentul de analiză din cadrul IT Depot, care se adresează mediului de afaceri prin furnizarea de echipamente hardware, a realizat o cercetare de piaţă cu privire la forţa de muncă disponibilă în judeţele ţării. Astfel, dintr-un total de 515.900 de persoane apte pentru munca în acest judeţ în anul 2014, 54,3% dintre acestea lucrau efectiv, fie într-un job full time sau part time. Cifrele din studiul realizat cu sprijinul platformei B2B IT Depot arată că judeţul Iaşi este situat pe a 39-a poziţie în clasamentul judeţelor cu cea mai mare rată de ocupare a resurselor umane. În acest top, pe primele poziţii se află Caraş-Severin, Alba, Gorj şi Salaj.
În ultimele 12 luni, la nivelul judeţului Iaşi, volumul căutărilor pentru locuri de muncă a scăzut cu 9,65% faţă de anul anterior situându-se pe locul 24. Acest lucru evidenţiază faptul că ieşenii s-au informat mai puţin despre ofertele de angajare, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare din angajatorilor. „Am realizat această analiză, deoarece monitorizăm fluctuaţiile din câmpul muncii şi dorim să venim în întâmpinarea antreprenorilor cu cele mai complete şi convenabile servicii adaptate oricărei activităţi de logistică, producţie sau retail”, a declarat Ana Maria Dragomir, Project Manager IT Depot.
Situaţia forţei de muncă potenţiale
Forţa de muncă potenţială adiţională cuprindea 349.000 de persoane apte de muncă, dar care sunt inactive şi nu-şi caută de lucru, iar ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2016 de 2,4%, arată datele comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În anul 2016, 212.000 de persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populaţia activă, 2,5% din populaţia ocupată şi 29,3% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a scăzut cu 56.000.
Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6,16 milioane de persoane), 349.000 de persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 12.000 faţă de anul precedent). Dintre acestea, 345.000 de persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.
Potrivit INS, în anul 2016, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 3,8%. Doar un număr nesemnificativ de persoane care făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională, deşi căutau un loc de muncă, nu erau disponibile să înceapă lucrul. Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau