Stimulente pentru cei care angajează absolvenţi pe timpul verii
Dimensiune font:
Banii vor fi alocaţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj * stimulentele de câte 250 de lei îi vizează în principal pe elevii şi studenţii încadraţi pe perioada vacanţelor
Angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă pe perioada vacanţelor, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. „Angajarea se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student căruia i s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii“, se arată în adresa agenţiei.
Cum se acordă stimulentul
Potrivit sursei citate, beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă categoria de persoane menţionată în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial şi cei în baza unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.
În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.
Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menţionat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu orice agenţie judeţeană a ocupare a forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor. Suma reprezentând stimulentul financiar se deduce de către angajator din contribuţia de asigurări pentru şomaj datorată de angajator, pe care acesta este obligat, conform legii, să o vireze lunar în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj.
Nu vor beneficia de stimulentul financiar angajatorii care încadrează în muncă anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii şi angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.
Asistenţă personalizată
Totodată, tinerii ieşeni care au finalizat cursurile în acest an se pot adresa Serviciului Public de Ocupare din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă până pe 25 iulie, inclusiv. Aceştia pot înainta o cerere scrisă, pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui job, dar şi de facilităţile financiare prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. „Dacă în acest interval de timp nu dobândesc un loc de muncă conform pregătirii profesionale, absolvenţii pot beneficia de indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 lei lunar, condiţia obligatorie fiind de a se înregistra la AJOFM Iaşi, ori la alţi furnizori de servicii specializate, acreditaţi în condiţiile legii, în termenul de 60 de zile, respectiv până pe 25.07.2017, care este şi termen de decădere din drepturi“, au transmis oficialii agenţiei.
Potrivit acestora, absolvenţii trebuie să ţină cont de faptul că termenul de 60 de zile începe cu 27 mai 2017, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Elevii care nu au situaţia şcolară încheiată se pot înregistra în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigenţă (dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ). De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe gratuite de formare profesională.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau