Strigare pentru strategiile de dezvoltare
Dimensiune font:
Cei care gestionează Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 au anunţat calendarul orientativ pentru banii alocaţi prin axa prioritară 4 destinată dezvoltării urbane durabile * din această lună sunt aşteptate Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru cele şase municipii reşedinţă de judeţ din Regiunea de Nord-Est
Oficialii Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 au transmis primele clarificări legate de modul în care vor fi alocate fondurile europene pentru dezvoltare urbană. Astfel, calendarul orientativ privind axa prioritară 4- sprijinirea dezvoltării urbane durabile vizează mai multe documente strategice fără de care nu pot fi accesaţi bani europeni.
Firmele ieşene care fac performanţă la nivel naţional
În primul rând, se estimează ca până la finele acestei luni să fie lansat apelul de depunere pentru „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) şi Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD)“. Aceste două documente importante au termen limită de depunere iulie 2017, iar până la finele anului viitor este necesară înregistrarea Documentului Justificativ de finanţare din FESI. Această axă vizează doar autorităţi publice locale din oraşele reşedinţă de judeţ, ceea ce la nivelul Regiunii de Nord-Est ar însemna Iaşi, Neamţ, Bacău, Botoşani, Suceava şi Vaslui. Din păcate, niciun oraş nu a finalizat cele două documentaţii. La Iaşi, singurul pol de creştere din regiune, atât strategia, cât şi planul de mobilitate urbană sunt în dezbatere publică.
Performanţa micilor afaceri din capitala Moldovei
„Ca şi principii de finanţare, în acest exerciţiu financiar accentul va fi pus pe strategii, apartenenţa la astfel de documente de programare fiind o condiţie obligatorie pentru multe dintre operaţiuni şi pe competitivitate“, a explicat Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Reprezentanţii Autorităţii de Management pentru POR 2014-2020 au mai transmis că până în noiembrie 2016 ar trebui lansate în consultare publică Ghidurilor specifice priorităţilor de investiţie. Totodată, până la început anului viitor este necesară lansarea apelurilor de proiecte specifice priorităţilor de investiţii, iar termenul limită de depunere a proiectelor este decembrie 2018. „La începutul anului 2020 se va realiza evaluarea performanţei utilizării fondurilor pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, utilizând ca reper sfârşitul anului 2019. Este posibil ca în cursul anului 2020 să fie redeschis apelul de proiecte pe priorităţile de investiţie aferente axei prioritare 4, în funcţie de sumele rămase disponibile“, au transmis oficialii Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Bani europeni pentru comunităţi smart
La nivel naţional, pe axa 4 a POR 2014-2020 sunt disponibile 1,3 miliarde de euro. Proiectele ce vor fi susţinute prin această linie de finanţare fac referire la măsuri pentru modernizarea transportului urban – căi de rulare, piste de biciclişti şi achiziţie de mijloace de transport ecologice şi electrice, totodată sunt sprijinite revitalizările zonelor urbane prin reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor abandonate. Banii ar putea fi folosiţi şi pentru infrastructura de educaţie şi pentru acţiuni
de susţinere a comunităţilor marginalizate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau