Struguri mai puţini, vin mai bun în 2014
Dimensiune font:
Vinurile româneşti de anul acesta ar putea fi unele „de excepţie”. Temperaturile din toamnă sunt optime pentru un produs de calitate superioară. Pe fondul producţiei ridicate de anul trecut, preţul vinului nu este aşteptat să crească.
Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) estimează pentru 2014 o diminuare a recoltei de struguri cu 25%, comparativ cu anul 2012, din cauza precipitaţiilor şi grindinei, ceea ce va influenţa şi producţia totală de vin, însă calitatea ar putea fi una „de excepţie” dacă vremea călduroasă se va menţine şi în perioada următoare. „Avem un an atipic. 2014 este un an cu o producţie diminuată faţă de 2012 cu 25%. Vreau să punctez că anul 2013 a fost un an cu o producţie de struguri şi de vin foarte mare şi de aceea nu facem referire la anul de producţie 2013. Au fost regiuni viticole afectate de grindină, cu preponderenţă Banat, Mehedinţi, Drăgăşani şi Tulcea. Precipitaţiile au fost duble cantitativ faţă de anul precedent, iar acest lucru a îngreunat campania agricolă în general, de la tratamente până la cules. Culesul strugurilor este întârziat cu două săptămâni faţă de o perioadă normală”, a declarat, pentru Agerpres, Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).
Pe de alte parte, calitatea vinului în 2014 ar putea fi una ridicată dacă vremea călduroasă se va menţine pentru mai mult timp, a afirmat şeful PNVV. „Vremea călduroasă a acestei toamne blânde, dar şi diferenţele importante de temperatură între perioada diurnă şi cea nocturnă ajută strugurii şi aromele să se dezvolte. Există şansa, dacă această toamnă frumoasă va continua, să avem un vin care să depăşească aşteptările. Deocamdată este o speculaţie pentru că nu ştim cum va fi această toamnă, dar eu sper că va fi un an de excepţie din punct de vedere calitativ”, a adăugat Gheorghe.
Preţul vinului nu creşte
În ceea ce priveşte preţul vinului, directorul general al PNVV consideră că nu se justifică o creştere a preţului la raft indiferent de producţia realizată în acest an, deoarece există stocuri suficiente din anul precedent. „Chiar dacă faţă de anii precedenţi tratamentele efectuate au fost mai multe, cu 2-3 tratamente, şi a generat costuri mai mari de producţie, cine va creşte preţul la raft riscă foarte mult să pună presiune pe bugetele consumatorilor de vin. Eu nu prognozez o creştere de preţ a vinului la raft. Afirmaţia o fac şi pe fondul producţiei record din anul 2013 atât în România cât şi la nivel european. Avem stocuri, sunt cramele pline de vinuri şi nu cred că se justifică o creştere a preţului de vânzare. Toată lumea vrea să îşi maximizeze profitul, dar pe fondul crizei economice se încearcă soluţii pentru eficientizarea costurilor. Vreau să repet că nu avem o producţie foarte proastă, există doar o diminuare a producţiei, dar pe partea de calitate va fi un an bun”, a mai spus Gheorghe.
Datele statistice arată că anul 2013 a fost un an record din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin. Dacă PNVV estima anul trecut în septembrie o producţia de vin de peste 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât în 2012, MADR a publicat pe site o producţie de vin de 5,11 milioane hectolitri.
Potrivit datelor INS, producţia de struguri în 2013 a fost de 950.000 de tone cu 27% peste cea din 2012, cifrată la 746.000 tone.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau