Studenţilor din Moldova le lipseşte spiritul antreprenorial
Dimensiune font:
* Numărul societăţilor înmatriculate de către tinerii care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior este modic în judeţele Regiunii de Nord-Est faţă de celelalte zone ale ţării * deşi beneficiază de facilităţi, tinerii fie evită să devină patroni, fie închid societăţile la puţin timp după ce le înfiinţează
Spiritul antreprenorial în rândul studenţilor din Regiunea de Nord-Est este cu mult redus faţă de alte zone ale ţării, cel puţin asta reiese din datele prezentate de Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului. La mijlocul acestui an, în cele şase judeţe ale regiunii erau active 1.858 de societăţi comerciale care au beneficiat de prevederile Hotărârii de Guvern 166/ 2003, privind facilităţile oferite tinerilor care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Practic, comparativ cu întreaga ţară, în Moldova sunt active doar 15% din firmele înfiinţate în baza acestui act normativ. Practic, în Regiunea de Nord-Est au fost înfiinţate 3.077 de astfel de societăţi, iar în prezent sunt active 1.858, iar radiate au fost 1.219. Mai exact, 40% dintre afacerile pornite de tineri s-au soldat cu un eşec.
Bacău şi Iaşi, în top
Deşi nu la fel de competitive ca alte judeţe din vestul ţării, cele mai „active“ zone din Moldova au rămas Iaşi şi Bacău. Astfel, la Iaşi au fost înfiinţate de-a lungul timpului 925 de astfel de firme, în timp ce la Bacău au fost 741. Cu toate acestea, în prezent puţine mai sunt active. La Iaşi apar 525 astfel de societăţi, iar la Bacău alte 417 de firme în funcţiune. Aceleaşi judeţe conduc şi în topul firmelor radiate. La Iaşi au fost şterse din evidenţele contabile 400 de societăţi, iar la Bacău – 324. „Trebuie să-i învăţăm pe tineri să devină antreprenori, că poată să-şi dezvolte propriile produse. Pe de altă parte, o competiţie din zona start-up-urilor pentru marile companii va genera o creştere a pieţei“, a transmis Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din cadrul Camerei Deputaţilor, la o întâlnire la Iaşi cu reprezentanţii industriei IT.
În restul Regiunii de Nord-Est situaţie este cu mult mai îngrijorătoare. Astfel, la Vaslui, Suceava şi Botoşani sunt între 200 şi 300 de astfel de societăţi înfiinţate de tineri. Cele mai puţine firme active sunt înregistrate în judeţul Neamţ, doar 163. Potrivit statisticilor, în România, înfiinţarea unei societăţi comerciale se poate realiza în mai puţin de o săptămână. Pentru a putea înfiinţa o societate tânărul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să nu aibă mai mult de 30 de ani, să urmeze cursurile de lungă sau scurtă durată ale unei instituţii de învăţământ superior acreditate de stat sau particular şi să se afle cel puţin în anul II de studiu. Tinerii care decid să-şi deschidă un business beneficiază de mai multe reduceri de taxe şi tarife. Alina STAN
Ce acte ai nevoie pentru a deschide o firmă
Potrivit actelor normative în vigoare, un student trebuie să prezinte următoarele acte: Copie de pe B.I./C.I./Paşaport- asociat unic/asociaţi: Copie de pe B.I./C.I./Paşaport- administrator/administratori; Copie de pe Actul de Spaţiu pentru stabilirea sediului social: contractul de închiriere, (subînchiriere), de comodat etc. însoţită de o copie de pe actul de identitate al proprietarului imobilului; Trei variante pentru denumirea întreprinderii; O adeverinţă eliberată de secretariatul instituţiei de învăţământ superior acreditate care atestă faptul că solicitantul îndeplineşte toate condiţiile legale pentru a putea beneficia de reducerile de tarife şi taxe la constituirea unei firme.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau