Tarifele RCA, în dezbatere publică
Dimensiune font:
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, în cazul persoanelor fizice o primă maximă RCA de 3.087 lei ar urma să fie plătită de un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea nivelului maxim al primelor de asigurare în cazul RCA. Tarifele au fost stabilite de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări şi că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei.
Cum să-ţi creşti afacerea online
„Actul normativ are în vedere situaţia deosebită apărută în urma unei disfuncţionalităţi a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, precum şi a situaţiilor financiare dificile ale unor societăţi din piaţă, aspecte care au generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă”, spun oficialii din Ministerul Finanţelor. Proiectul de HG instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.
Potrivit proiectului de HG, în cazul persoanelor fizice o primă maximă RCA de 3.087 lei ar urma să fie plătită de un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 610 lei, va fi achitată de un şofer cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 — 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică va plăti între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone. De asemenea, un posesor de motocicletă, motoscuter, motoretă sau ATV va plăti 294 lei pentru un vehicul de până în 50 cmc şi 581 lei pentru mai mult de 50 cmc.
Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF. Societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în Anexa Hotărârii de Guvern.
Tarifele de primă maximă pot fi consultate AICI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau