Tendinţe pe piaţa de IT din Iaşi
Dimensiune font:
Mai multe companii cu birouri în oraş au anunţat pentru perioada următoare planuri de creştere a numărului de angajaţi * capitala Moldovei este unul dintre centrele importante pe care investitorii în piaţa de software şi tehnologia informaţiei îl iau în calcul atunci când pornesc sau consolidează un business
Reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) au anunţat că piaţa de software şi servicii IT va urca la 3 miliarde de euro, cu 10% mai mult faţă de 2015. Potrivit acestora, partea de software va reprezenta peste 2,5 miliarde de euro, în timp ce valoarea serviciilor informatice va depăşi jumătate de miliard de euro. Un alt aspect important punctat de oficialii ANIS este reprezentat de faptul că 65% din valoarea industriei de software şi servicii este generată de exporturi, în special de externalizarea de software.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
O măsură care va ajuta la creşterea industriei este scutirea de taxe aplicată pentru informaticieni. Astfel, şi în anul 2016, persoanele fizice angajate cu funcţie de creator de programe pentru calculator beneficiază de scutirea la plata pentru impozitul pe venitul din salariu. „Viitorul sună bine pentru Iaşi şi Regiunea de Nord-Est. În prezent, sunt peste 7.000 de specialişti IT în Iaşi. În cinci ani, industria IT ca cuprinde cei mai mulţi angajaţi din oraşul nostru. Anual, în Iaşi, avem aproape 1.100 de absolvenţi de IT de la Informatică, Informatică de gestiune, Ac şi Electronică, de unde rezultă că în doi – trei ani vom avea alţi 3.000 de absolvenţi IT şi peste 5.000 de absolvenţi non-IT, care vor putea lucra în zona de servicii externalizate“, a declarat Dan Zaharia, Senior Leasing Consultant la Extind Management, în cadrul unui eveniment de business.
Varujan Pambuccian: „Tinerii trebuie să-şi dezvolte propriile afaceri“ FOTO
Potrivit celor care fac recrutări în piaţă, cele mai multe locuri de muncă disponibile vor fi pentru cele mai importante limbaje de programare precum Java, C++, dar şi pentru roluri mai noi legate de servicii de securitate, internetul lucrurilor, back-up & Storage, mobile iOS si/sau Android. „Tehnologiile cel mai greu de acoperit vor fi cele noi emergente pe piaţa din România, pentru care încă nu exista specialişti, tehnologii precum Mac OS Developer, IoT, Ruby on Rails, Python, însp problema dificultăţii acoperirii rolurilor vacante vine şi din înaltul nivel de specializare cerut de clienţi“, a declarat pentru wall-street.ro, Maria Hoştiuc, consultant senior în recrutare IT&C in cadrul Brainspotting. Companiile de profil oferă două tipuri de servicii de externalizare, cele de tip BPO- business process outsourcing şi cele din centrele de tip SSC- shared service center. În cacazul SCC-urilor principalul client este compania mamă, în timp ce BPO-urile livrează servicii către clienţi diferiţi.
Cele mai puternice firme din judeţ
Mai multe companii cu birouri în Iaşi sau alte judeţe din Moldova au anunţat deja intenţia de a face noi angajări. Grupul francez Capgemini, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa globală de servicii de outsourcing (IT şi BPO) şi de consultanţă de business şi în tehnologie, vrea să ajungă 3-5 ani la peste 2.000 de angajaţi în România, faţă de 600 câţi are în prezent în sediile din Bucureşti şi Iaşi. „Ţinta Capgemini în România pentru anul în curs este atât creşterea cifrei de afaceri, cât şi a echipei cu 40%. Pentru următorii 3-5 ani, Capgemini îşi propune să ajungă la un număr de 2.000- 2.500 de angajaţi. Pentru a atinge această ţintă, Capgemini va continua să dezvolte centre de excelenţă în Bucureşti şi Iaşi pentru proiecte de pe piaţa locală şi pentru alte proiecte din Europa şi SUA din grupul Capgemini“, a declarat pentru zf.ro Philippe Beucher, directorul executiv al Capgemini Services România.
Pe de altă parte, grupul Specialist Computer Centres (SCC) din Marea Britanie, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii şi soluţii IT în regim outsourcing, are în plan să ajungă la 2.000 de angajaţi pe plan local în următorii trei ani, potrivit reprezentanţilor locali ai SCC. „Grupul a stabilit un procent de dezvoltare anual de 30% în ceea ce priveşte obiectivele de creştere a numărului de angajaţi. Aderând la această politică, estimăm că vom atinge 2.000 de angajaţi în următorii trei ani“, a declarat Adina Tapalagă, directorul general al SCC Services România. Pe piaţa locală, SCC activează de zece ani la Iaşi. În prezent, compania are 1.000 de angajaţi în cele două centre din Moldova, la Iaşi şi Bacău. Cifra de afaceri netă a SCC Services România s-a situat la 44 de milioane de lei, potrivit datelor transmise la Fisc, în timp ce profitul a fost de 3,8 milioane de lei.
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii estimează că în acest an productivitatea per om/ per an ar putea ajunge la 32.400 de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau