Topul afacerilor antreprenorilor moldoveni
Dimensiune font:
Maxim o cincime dintre întreprinderile mici şi mijlocii din judeţele Moldovei deţin credite * un clasament al cifrei medii de afaceri pe IMM-urile din cele şase judeţe ale regiunii arată că Iaşul conduce detaşat fiind de patru ori mai puternic decât Vasluiul, la acest capitol
Un raport al Băncii Naţionale a României din decembrie 2016 arată ce cifre de afaceri au generat, în medie, întreprinderile mici şi mijlocii din cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est. Astfel, potrivit documentului, cea mai mare valoare a fost raportată de IMM-urile din Iaşi, care în medie, în 2015, au avut o cifră de afaceri de 398.708 euro. La mare distanţă se află IMM-urile din Botoşani, unde cifra de afaceri medie a fost de 151.407 euro.
Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“
Urmează micile firme din Suceava, cu o medie de 121.375 euro, iar business-urile din Neamţ se află pe locul al patrulea, cu 108.695 euro. IMM-urile din două judeţe au avut o cifră de afaceri medie sub 100.000 de euro: Bacău- 98.747 euro şi Vaslui – 88.447 euro. „Judeţele cu cele mai mici valori ale ponderii IMM cu credite au şi cel mai mare potenţial de creditare -cifra de afaceri medie a IMM din aceste unităţi administrative este de 211.500 euro, comparativ cu media pe judeţ de 157.00, în decembrie 2015“, reiese din raportul BNR.
Nu se înghesuie la credite
Totodată, analiza arată că peste 80% dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din ţară nu au luat niciodată bani cu împrumut de la bănci. „Deşi accesul la finanţare nu se numără printre problemele presante ale IMM, numărul acestor firme care au obţinut finanţare de la instituţiile financiare autohtone se menţine la valori scăzute, indiferent de fazele ciclului economic. Peste 80 la sută dintre IMM nu au avut niciodată credit bancar, evoluţie determinată de cele circa 85% dintre microîntreprinderi care nu au avut relaţii de afaceri cu instituţiile de credit“, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare, pe decembrie 2016.
Aceeaşi analiză arată că în primele nouă luni ale anului 2016 au fost împrumutate circa 9.200 de firme noi, care au atras un volum de finanţare de aproximativ 3 miliarde lei. „O proporţie semnificativă din sumele acordate de bănci firmelor noi pe piaţă creditului s-a îndreptat către firmele din sectorul construcţii şi imobiliar (33,5 la suta, în decembrie 2015), în pofida faptului că această ramura de activitate s-a dovedit a fi mai vulnerabilă la efectele generate de criza financiară globală“, arată analiza BNR. Din acelaşi document reiese că firmele au luat credite mai ales pentru finanţarea stocurilor şi echipamentelor, nivelul creditelor ipotecare şi al celor pentru alte investiţii imobiliare fiind în scădere la nivelul firmelor din România.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau