Topul celor mai bune joburi în 2015
Dimensiune font:
Locurile de muncă din domeniul economic par a fi tot mai vânate atât la nivel naţional, cât şi internaţional, aflându-se pe primele poziţii în topurile celor mai bune meserii din lume * de asemenea, printre cele mai stresante şi prost plătite posturi se numără cel de reporter de ziar, cel de bucătar sau şofer de taxi * reprezentanţii departamentelor de resurse umane, dar şi ai firmelor de recrutare din Iaşi dezbat problema, amintind beneficiile care sunt oferite, dar şi ceea ce se caută în prezent pe piaţă.
Potrivit unei cercetări realizate de CareerCast, persoanele care analizează riscurile financiare ar fi privilegiate anul acesta, jobul lor ocupând prima poziţie într-un clasament care cuprinde cele mai bune zece posturi din 2015. La fel de bine se poziţionează şi cele de audiolog, matematician, statistician, inginer biomedical, analist de date, ingienist dentar, inginer de software, terapist ocupaţional şi analist sisteme informatice.
Părerile reprezentanţilor departamentelor de resurse umane, dar şi cei ai firmelor de recrutare din Iaşi par să coincidă cu cele ale cercetătorilor străini, aceştia amintind beneficiile de a lucra în domeniul economic, dar şi ceea ce se caută momentan pe piaţa locală. Astfel, standardele angajatorilor cresc de la an la an, aceştia urmărind pe lângă studiile, calificările şi cunoştinţele necesare domeniului în care activează, dorinţa candidatului de a se implica cu entuziasm în dezvoltarea afacerilor pe care le deţin. „Indiferent de domeniu, este important să fie un om interesat, să îşi dorească să muncească, să îi placă şi să îndrăznească să facă mai mult, nu doar să ocupe un scaun şi să spună că are un job. În domeniul serviciilor financiare, locurile de muncă sunt plătite bine şi ai posibilitatea să evoluezi. Dar e important ca potenţialii angajaţi să fie descurcăreţi“, a declarat Mariana Andrieş, inspector resurse umane, în cadrul unei firme de servicii financiare şi de consultanţă fiscală din Iaşi.
De aceeaşi părere este şi Manuela Prăjanu, Unit Manager al unei companii de asigurări, care este de părere că domeniul economic este din ce în ce mai căutat atât de tineri aflaţi la început de carieră, cât şi de persoane cu ani întregi de experienţă, principalul motiv fiind posibilitatea sigură de avansare şi salariile ridicate: „Ca om care lucrează în domeniul economic, respectiv asigurărilor, pot spune că astfel de joburi pot fi practicate la orice vârstă, avem colegi şi de 72 de ani care fac lucrul acesta cu succes, avem şi colegi de 20 de ani. Beneficiul este că asigură veniturile în funcţie de cât de mult efort eşti dispus să depui. Cu cât mai mult, cu atât poţi să iei un bonus şi astfel să asigure un trai mai mult decât decent. Plus că întotdeauna ai posibilitatea să avansezi“. Mai mult, aceasta consideră că avantajele secundare sunt legate de stima de sine şi de conexiunile care se pot dezvolta între oamenii care activează într-un anumit sector. „Joburile în acest domeniu îţi oferă un anumit statut social, se pot închega foarte multe relaţii care pot ajuta atât în viaţa personală, cât şi la serviciu“, a adăugat Manuela Prăjanu.
Candidaţi nehotărâţi la Bursa Locurilor de Muncă
În ultima perioadă pretenţiile salariale au trecut aparent în plan secund, potenţialii angajaţi fiind din ce în ce mai interesaţi de mediul de lucru, posibilităţile de avansare şi programul lejer. „Aşteptările mele de la angajatori sunt legate de dezvoltarea mea din punct de vedere profesional, de posibilitatea de a avansa, de a nu rămâne pe aceeaşi poziţie în cadrul companiei şi de a învăţa lucruri în plus faţă de cele pe care le cunosc deja. Şi, apoi, de ce nu, vine partea salarială, care ar trebui să fie în concordanţă cu studiile şi cunoştinţele mele. Depinde şi ce presupune jobul, nu poţi să ceri nu ştiu ce salariu pentru orice fel de poziţie, depinde foarte mult ceea ce faci acolo“, a afirmat o tânără economistă de 30 de ani din Iaşi, aflată în căutarea unui loc de muncă stabil. Andra PETRARIU
Cele mai proaste 10 joburi din 2015
Conform aceleiaşi cercetări, a fost realizat de asemenea şi un top 10 al celor mai proaste locuri de muncă ale anului. Chiar dacă este considerată a fi una dintre cele mai frumoase meserii, postul de reporter de ziar ocupă locul fruntaş în clasament, urmat de cel de tăietor de lemne, personalul militar înrolat, cel de crainic, de fotojurnalist sau ofiţer de penitenciar. La fel de puţini norocoşi de jobul pe care îl deţin sunt şoferii de taxi, pompierii, poştaşii sau bucătarii. „Jobul de bucătar este unul stresant şi solicitant, atât ca program, cât şi ca activitate. Există mereu posibilitatea de prelungire a programului în cazul în care sunt solicitări multe“, a precizat reprezentanta unei firme de recrutare din Iaşi. De asemenea, cu toate că acesta ar fi destul de bine plătit, un alt dezavantaj pentru care ar putea fi pe lista meseriilor negre este acela că „ pe lângă faptul că presupune multă muncă, nu eşti vizibil niciodată. Dacă pe ospătar îl mai vezi la ochi pentru că iese printre clienţi, pe bucătar nu“, a spus o angajatoare care căută să recruteze un astfel de specialist.
Cercetarea privind cele mai bune şi cele mai proaste joburi din anul 2015 a vizat 200 de meserii, fiind luate în considerare veniturile, perspectivele de dezvoltare, factorii de mediu şi cerinţele fizice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau