Topul fondurilor alocate pentru dezvoltare urbană în Moldova
Dimensiune font:
Oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au anunţat valoarea fondurilor nerambursabile, care vor fi disponibile pe axa 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 * cele mai mari sume sunt repartizate municipiului Iaşi, în timp ce sumele cele mai reduse vor fi direcţionate către Vaslui * deocamdată nu pot fi depuse proiecte de către administraţiile din oraşele reşedinţă de judeţ, deoarece nu sunt lansate nici ghidurile de finanţare, dar nici nu sunt finalizate strategiile de dezvoltare ale municipalităţilor
Cele şase municipii capitale de judeţ din Regiunea de Nord-Est vor avea la dispoziţie peste 220 de milioane de euro, fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pe axa 4, destinată dezvoltării urbane. Deşi încă nu s-a dat undă verde la depunerea documentaţiilor pe această linie de finanţare atât din cauză că lipseşte ghidul de finanţare, cât şi din cauză că autorităţile publice nu au finalizat strategiile de dezvoltare, fără de care nu pot fi accesate sumele, oficialii ADR Nord-Est au anunţat cum s-au repartizat sumele de pe această axă.
Studiile la Autostradă, blocate de Curtea de Conturi
Astfel, Iaşul va primit cea mai mare parte, respectiv 58,3 milioane de euro. Pe locul secund se află Bacău, cu 40,8 milioane de euro, fonduri nerambursabile. Interesant este că la nivelul judeţelor Botoşani, Neamţ şi Suceava, sumele sunt relativ similare, respectiv 32,7, 32 şi 31,9 milioane de euro. Cele mai mici sume vor ajunge la Vaslui, peste 27 de milioane de euro.
Nu mai contează cine este „pol de creştere“
„Sumele au fost repartizate ţinând cont de mai mulţi indicatori. Pe proiectele de pe axa 4, contribuţia beneficiarului este de 2%“, a transmis Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est. Acesta a mai precizat că titulatura de „pol de creştere“, de care a beneficiat Iaşul, a fost importantă în repartizarea sumelor doar în exerciţiul financiar 2007-2013, iar în noul exerciţiu 2014-2020, „conceptul s-a extins la toate municipiile reşedinţă de judeţ“. Practic, Iaşul şi zona metropolitană aferentă a primit în fostul exerciţiu financiar european peste 112 milioane de euro nerambursabili după ce a fost ales pol de creştere, unul din cele opt la nivel naţional. Pe axa 4 vor fi finanţate investiţiile în transportul ecologic, în educaţie şi amenajarea de spaţii verzi.
În noul exerciţiu financiar 2014-2020, pe POR au fost depuse deja 438 de proiecte pe axele lansate până în acest moment. Primele 36 urmează a fi semnate şi vor intra la finanţare. „Noutatea acestui exerciţiu financiar este că fiecare proiect trebuie să facă parte dintr-o strategie şi se presupune că strategia este bine făcută. Se pune accent pe proiecte integrate“, a punctat şeful ADR Nord-Est.
Oficialii agenţiei au recunoscut întârzierea în derularea proiectelor pe programele derulate cu fonduri europene, dar cauzele ar fi diverse, de la aprobarea cu întârziere a bugetului Uniunii Europene până la programul online de depunere a documentaţiilor. „Este foarte important ca ceea ce facem acum să facem bine. Presiunea timpului este una reală, dar la fel şi cea a calităţii proiectelor, pentru că altfel riscăm penalizări la decontare. Evaluarea unui proiect este cel mai important nivel din viaţa lui ulterioară“, a transmis directorul ADR Nord-Est.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau