Topul judeţelor din Moldova care au contribuit cel mai mult la bugetul de stat
Dimensiune font:
Cifrele prezentate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi pentru 2016 arată o realizare a indicatorilor de performanţă la mai toate structurile din subordine * o problemă apare la Administraţia pentru contribuabili mijlocii, unde planul nu a fost îndeplinit * totodată, sunt dificultăţi la încasările administraţiilor publice locale din toată regiunea * la Direcţia Vamală un venit însemnat a provenit din taxele percepute importurilor de lemn din Ucraina
Structura care gestionează activitatea contribuabililor mijlocii şi banii încasaţi la bugetele administraţiilor publice locale din judeţele Regiunii de Nord-Est reprezintă problemele majore din activitatea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi.
Raportul pe anul trecut arată că în toate cele şase judeţe ale regiunii, dar şi la direcţia regională vamală s-au depăşit indicatorii de performanţă impuşi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Astfel, raportat la valoarea veniturilor realizate, cele mai mari sume s-au colectat de la nivelul judeţului Iaşi, peste 2,3 miliarde de lei. Sumele atrase la Administraţia pentru contribuabili mijlocii depăşesc 2,2 miliarde de lei, dar sunt cu 35 de milioane de lei mai mici decât estimările programate la începutul anului trecut. „Aici este, din punctul meu de vedere, problema majoră- la această Administraţie pentru contribuabili mijlocii. O cauză a nerealizării indicatorilor o reprezintă şi personalul insuficient. De aceea cred că se impune măsura relocării personalului în funcţie de valoarea veniturilor administraţiei“, a declarat Eugen Ciorici, directorul regionalei.
În clasamentul veniturilor raportate urmează Bacău- 1,3 miliarde de lei, Suceava- 1,29 miliarde de lei şi Neamţ- 1 miliarde de lei. Veniturile cele mai mici la bugetul de stat s-au înregistrat la Botoşani- 687 milioane de lei şi la Vaslui – 670 de milioane de lei. „Iaşul stă cel mai bine pentru că aici avem şi cei mai mulţi contribuabili“, a punctat şeful DGRFP Iaşi.
Practic, la nivelul regiunii sunt înregistraţi peste 1,2 milioane de contribuabili dintre care peste 970.000 sunt persoane fizice, administrate în baza codului numeric personal. Din cei peste 1,2 milioane de contribuabili, cei mai mulţi sunt în Iaşi, aproximativ 300.000, urmează apoi Suceava- 222.703 şi Neamţ- 209.271. Bacău este abia pe locul al patrulea cu 178.738, Botoşani- 150.665 şi Vaslui – 144.082.
Pe de altă parte, cele mai multe persoane juridice sunt înregistrate la Iaşi- 27.396. La Suceava şi Bacău sunt puţini peste 19.100 de contribuabili, în fiecare judeţ, la Neamţ- 14.530, iar la Vaslui- 8.194 şi la Botoşani 8.046. Potrivit şefilor regionalei, anul trecut a crescut simţitor numărul societăţilor intrate în insolvenţă. Astfel, la Iaşi s-au raportat în jur de 1.600 de astfel de solicitări, faţă de 1.100, în 2015.
Taxe importante pe importuri, la Suceava
În cifrele prezentate de Direcţia Regională Vamală Iaşi, aflată de asemenea în subordinea DGRFP, se remarcă faptul că veniturile de la Suceava le-au depăşit pe cele de la Iaşi. Concret, veniturile din activitatea vamală de la Suceava au ajuns la peste 145,8 milioane de lei, în timp ce la Iaşi au fost 123,1 milioane de lei. „Aceste venituri ridicate de la Biroul Vamal Dorneşti sunt determinate de faptul că în Suceava avem două mari companii, Egger şi Schweighofer Holtzindustrie, care au importuri masive de lemn din Ucraina“, a explicat Dănuţ Bolohan, directorul executiv al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi. Acesta a vorbit şi despre lipsa de personal din structurile operative.
„Dacă înainte de restructurări aveam 20 de echipe operative acum avem doar 3. Media de vârstă la noi este de 51 de ani, cea mai ridicată din ţară“, a afirmat şeful Direcţiei Vamale. Printre domeniile cu risc ridicat la evaziune fiscală în regiune se regăsesc construcţiile şi materiale de construcţii, producerea şi comercializarea mărfurilor agroalimentare şi exploatarea şi prelucrarea materialului lemnos.
„Şi în 2017 trebuie să ţinem ştacheta ridicată şi trebuie să dăm dovadă de acelaşi profesionalism, mai ales că în acest an constrângerile legate de personal şi buget sunt mai mari“, a transmis Eugen Ciorici, director interimar al regionalei Iaşi din octombrie 2016.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau