Topul judeţelor la creşterea colectării TVA
Dimensiune font:
După reducerea taxei pe valoare adăugată la alimente, încasările la buget au crescut şi cu 175% * la nivelul Regiunii de Nord-Est, cele mai „active“ judeţe au fost Neamţ şi Vaslui, cu majorări de peste 40%
Reducerea TVA la alimente în iunie, de la 24% la 9%, a generat o creştere a încasărilor din taxa pe valoare adăugată. În prima jumătate a acestui an, colectarea a crescut şi cu 175%, în Vâlcea. Practic, încasările au crescut de la 32,7 milioane de lei, în prima parte a anului trecut, la aproape 90 de milioane, în primele şase luni ale acestui an.
Potrivit datelor centralizate de Fisc, o creştere de peste 76% s-a înregistrat în Bihor, unde valoarea colectării a ajuns la peste 360 de milioane de lei, în creştere de la aproape 205 milioane de lei. O creştere importantă s-a înregistrat şi în Constanţa, de 40%. Practic, veniturile din colectarea TVA au sărit de la 1,051 miliarde de lei, la peste 1,470 miliarde de lei.
„Evoluţia pozitivă a încasărilor din TVA în cele mai sărace judeţe din România vine ca urmare a distrugerii pieţei negre. Pentru TVA de 9% nu se mai justifică să se facă scheme piramidale. Cred că marea miză a reducerii TVA a fost aceasta, respectiv distrugerea pieţei negre, iar scopul a fost atins. Da, există o creştere a consumului în contextul în care oamenii au mai mulţi bani pentru cheltuială, însă avansul mare al încasărilor din TVA vine ca urmare a distrugerii unei mari părţi din piaţa neagră“, spune un executiv de top din comerţ, citat de zf.ro.
Creşterile la nivelul Moldovei
La creşteri de peste 40%, se încadrează doar două judeţe din Regiunea de Nord-Est. Astfel, la Neamţ şi Vaslui, majorările sunt de 44%, respectiv 42%. În timp ce în judeţul Neamţ încasările au crescut de la 74 la 106 milioane de lei, la Vaslui s-a înregistrat o creştere de la 45,8 la 65 de milioane de lei, în prima parte a acestui an comparativ cu prima jumătate a lui 2014.
La nivelul regiunii, următorul judeţ în top este Bacău, care a raportat o majorare de 37%, de la 118 la 161 de milioane de lei. Pe de altă parte, judeţul Suceava a raportat o creştere de 32%, de la 163 la 215,7 milioane de lei. Iaşi, este în partea a doua clasamentului, pe locul 25, cu o majorare procentuală de 27%, de la 213,9 la 271,7 milioane de lei. Totodată, Botoşani, unul dintre cele mai sărace judeţe din regiune, a avut o creştere de doar 24%, de la 48,5 de milioane la peste 60 de milioane de lei.
Valoric, cele mai mari creşteri din încasările TVA s-au înregistrat în Bucureşti. Capitala a atras 5,4 miliarde de lei din colectarea TVA faţă de peste 4 miliarde de lei, în prima parte a anului trecut. Practic, s-a înregistrat o creştere de 35%.
Cele mai puternice firme din Iaşi în topul Camerei de Comerţ
Potrivit datelor Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, încasările din TVA au fost în primele şase luni din an de 29,2 miliarde de lei - 24,1 miliarde de lei în primele cinci luni - ceea ce înseamnă că, în iunie, au intrat în buget din taxa pe valoare adăugată 5,1 miliarde de lei, faţă de 4,4 miliarde de lei în luna mai.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau