Topul obstacolelor pentru mediul de business din Moldova
Dimensiune font:
Un om de afaceri din cinci din regiunea Moldova are aşteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel naţional * peste 63% dintre antreprenorii şi managerii chestionaţi susţin că una dintre cele mai mari provocări ale celor care investesc în zonă o reprezintă lipsa infrastructurii de transport şi logistice
Mai puţin de 30% dintre antreprenorii şi managerii din regiunea Moldova mai au astăzi aşteptări mari şi foarte mari din partea administraţiei centrale pentru sprijinirea economiei locale, arată un studiu realizat de Business Days România. În acelaşi timp, un om de afaceri din cinci (peste 22%) are aşteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel naţional.
Una dintre cele mai mari provocări ale celor care investesc în regiunea Moldova o reprezintă lipsa infrastructurii de transport şi logistice - peste 63% dintre cei chestionaţi indicând acest neajuns.
Printre cele mai mari provocări pe care oamenii de afaceri din zonă le-au identificat se numără de asemenea: sistemul de taxare din ţara noastră - 64% au declarat că reprezintă o provocare mare; lipsa de predictibilitate legislativă - 66% dintre cei chestionaţi au indicat că aceasta este o provocare mare - şi birocraţia excesivă - pentru 73% dintre cei chestionaţi.
La polul opus se regăsesc concurenţa din domeniu – considerată o mare provocare de doar 7% dintre cei chestionaţi, termenele de plată strânse oferite de furnizori (12%), neseriozitatea partenerilor de afaceri (doar 17% o consideră o provocare mare).
Printre cele mai importante obstacole în calea investitorilor şi potenţialilor lor parteneri de afaceri care ar dori să se extindă în regiunea Moldova, enumerate de aceiaşi oameni de afaceri, se regăsesc lipsa infrastructurii, a unor rute de transport rutier, feroviar şi aerian menite să conecteze această zonă de restul ţării, dar şi al Europei, lipsa unei deschideri la nivel naţional faţă de afacerile din estul României. Pe aceeaşi listă mai apar lipsa unor politici naţionale şi a unor măsuri adecvate care ar putea să stimuleze în mod real investiţiile, susţinute de factorii de decizie locali.
„Mediul de business din Moldova este astăzi într-o altă etapă de dezvoltare, cea în care antreprenorii şi managerii au nevoie de sfaturi, de idei şi de schimburi de experienţă pentru a progresa. Nevoia lor de informare, de a cunoaşte oameni noi, de a afla noutăţi este mai bine acoperită de un eveniment de networking, cu speakeri relevanţi şi care aduce noi oportunităţi de dezvoltare. Aceste lucruri palpabile şi cu impact imediat sunt adesea mai valoroase decât promisiunile implicării politice de la centru“, a declarat Laszlo Pacso fondator şi coordonator Business Days.
Antreprenorii şi managerii chestionaţi susţin că principalele domenii în care regiunea Moldova poate performa sunt IT (74%), agricultură (64%), software (48%), turism (47%) şi servicii (45%).
Studiul „Nevoi, probleme şi provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României” a fost realizat în luna mai, pe un eşantion reprezentativ de 156 de antreprenori şi manageri din zona Moldovei. Oamenii de afaceri chestionaţi care au dorit să participe la studiu provin din judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava, Bacău şi Galaţi, 60% fiind acţionari sau manageri în companii cu o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro, iar 22% - între 1 şi 10 milioane de euro.
Anul acesta, evenimentul Iaşi Business Days va avea loc în perioada 1-2 iulie 2015 la Palas Mall din Iaşi, înscrierile pentru toţi cei care vor să participe fiind deschise de la începutul acestei luni. În primele două săptămâni de rezervare, respectiv până pe data de 14.06.2015, ora 23.59, este în vigoare oferta de tip early-bird, prin care oricine poate participa la eveniment cu o reducere, din start de 15% la orice tip de acces.
Peste 120 de speakeri vor participa la aproape 40 de manifestări: http://www.businessdays.ro/Iasi-2015
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau