Totul despre finanţarea IMM-urilor prin Bursă
Dimensiune font:
Specialiştii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au prezentat companiilor ieşene care sunt avantajele listării pe AeRO, noul mecanism de tranzacţionare oferit de instituţie. Criteriile de selecţie sunt stricte, dar intrarea pe această nouă piaţă aduce mai multe beneficii companiilor.
Bursa de Valori Bucureşti a prezentat la Iaşi beneficiile listării companiilor aflate la început de drum pe piaţa de tranzacţionare. Posibilitatea identificării unor investitori strategici, vizibilitate sporită, promovare, creştere sunt doar câteva dintre avantajele pe care le-ar aduce întreprinderilor mici şi mijlocii listarea pe piaţa AeRO, noul mecanism oferit de BVB. Cu toate acestea, intrarea în acest nou sistem nu este nici pe departe atât de uşoară pe cât o fac să pară reprezentanţii Bursei. O serie de criterii de selecţie şi de taxe transformă listarea pe noua piaţă un deziderat greu de atins pentru tinerii antreprenori ieşeni.
În primul rând, pentru a se înscrie pe piaţa AeRO, care va fi lansată oficial pe 25 februarie, o companie din Iaşi trebuie să valoreze minimum 250.000 de euro. Acesta este un lucru dificil pentru majoritatea IMM-urilor şi start-up-urilor la nivel local, întrucât multe dintre acestea se confruntă în prezent cu grave dificultăţi financiare. De asemenea, după cum susţin reprezentanţii BVB veniţi la Iaşi, cel puţin 10% din companie trebuie pusă pe piaţă. „Pentru AeRO este o procedură simplă de listare. Costurile sunt de câteva sute de lei şi această piaţă permite runde consecutive de finanţare, în funcţie de creşterea businessului”, susţine Bogdan Murgescu, specialist în cadrul Departamentului Business Development al BVB. Concret, orice întreprindere mică sau mijlocie, sau orice start-up care solicită listarea pe bursă trebuie să achite taxe care ajung la peste 2.000 de lei. Din această sumă 350 de lei o reprezintă taxa de admitere la tranzacţionare, la care se adaugă o taxă anuală de 750 de lei, iar alţi 500 de lei trebuie achitaţi către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
20 de listări până la finalul anului
Companiile care se încadrează, totuşi, în aceste criterii de selecţie nu au decât de câştigat după listarea pe piaţă. „Companiile care se înscriu vor avea parte de vizibilitate, reputaţia lor de parteneri de afaceri va fi sporită, iar acestea îşi pot stimula angajaţii prin distribuirea de acţiuni”, a completat Murgescu.
Un ajutor important acordat companiilor care aleg să fie listate pe AeRO constă în acordarea de consultanţă. Noul mecanism al BVB va beneficia de sprijinul unor consultanţi autorizaţi AeRO care vor evalua companiile, vor asista managerii în procesul de transformare din societate cu răspundere limitată (SRL) în societate pe acţiuni (SA), vor realiza documentele de prezentare ale firmelor şi vor întreţine relaţiile cu persoanele fizice şi fondurile ce urmează să realizeze investiţii.
Până în prezent, patru companii din ţară sunt înscrise pe piaţa AeRO. Una dintre acestea este chiar un fond de investiţii creat special pentru această piaţă, iar restul sunt companii de curierat sau IT. Până la finalul anului reprezentanţii BVB susţin că vor fi minimum 10 – 20 de companii listate, iar aşteptările acestora se îndreaptă spre firme din domenii precum serviciile, industria alimentară, advertising, confecţii, pharma, producţia de mobilă sau agricultură – domenii unde există o nevoie stringentă de finanţare.
Consultanţii autorizaţi care vor activa pe piaţa AeRO provin în general din rândul caselor de brokeraj. Cu toate acestea, orice specialist în domeniu se poate înscrie. Este suficient ca un reprezentant al companiei să susţină un examen scris la sediul BVB şi să facă dovada experienţei în domeniul finanţărilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau