Ultima sută de metri pentru achiziţia activelor Oltchim
Dimensiune font:
Până pe 26 iunie se aşteaptă depunerea ofertelor concrete pentru cele nouă pachete de active de la combinatul Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, intrat în insolvenţă în ianuarie 2013 * omul de afaceri Ştefan Vuza, prin Chimcomplex Borzeşti, este unul dintre cei interesaţi de această tranzacţie
Pentru cele nouă pachete ale Oltchim scoase la vânzare au fost înaintate peste zece oferte de neangajare. Dintre acestea, administratorul speciale al combinatului din Râmnicu Vâlcea aşteaptă oferte definitive, termenul limită fiind 26 iunie. „Această procedură de vânzare a activelor Oltchim a stârnit mare interes atât pe piaţa naţională, de către investitori români, cât şi pe piaţa internaţională, cu investitori de talie internaţională. În acest sens, s-a creat o concurenţă şi o competiţie care, cu siguranţă, va conduce la o tranzacţie de succes”, a spus administratorul special Bogdan Stănescu, pentru News.ro.
Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar. În martie, termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea activelor Oltchim a fost prelungit cu trei luni, până la 26 iunie, motivul invocat fiind că s-ar fi primit solicitări de la firme interesate. „Sunt peste zece investitori care au depus ofertele neangajante şi care doresc să intre în competiţie pentru cumpărarea activelor Oltchim. Toate ofertele neangajante depuse de potenţialii investitori acoperă în integralitate toate cele nouă pachete de active scoase la vânzare de administratorii judiciari BDO şi Rominsolv”, a precizat Stănescu.
Vuza, interesat de Oltchim
Printre cei care şi-au anunţat intenţia de a depune ofertă concretă pentru unele active ale combinatului se numără şi Chimcomplex Borzeşti, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza. În această primăvară, cea mai puternică firmă din „imperiul“ controlat Vuza şi-a majorat capitalul social, potrivit unei decizii Adunării Generale a Acţionarilor de la Chimcomplex Borzeşti. Potrivit unei adrese înaintate la Depozitarul Central, „capital social s-a majorat cu un număr de 5.738.095 acţiuni de valoare nominală 1,26 lei/acţiune, de la valoarea 162.877.590 lei (divizat în 129.267.929 acţiuni) la valoarea de 170.107.590 lei (divizat 135.006.024 acţiuni)“.
Reprezentanţii Chimcomplex Borzeşti au susţinut că scopul majorării capitalului social este de a asigura o parte din fondurile necesare achiziţiei unor active de la Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. „Finanţarea achiziţiei Oltchim se va face din fonduri proprii existente, din capitalul obţinut în urma acestei majorări a capitalului social al Chimcomplex, precum şi din credite contractate de la instituţii bancare şi nebancare“, au punctat oficialii companiei. Potrivit raportărilor financiare pe 2016, cifra de afaceri a firmei din Oneşti a depăşit 184 de milioane de lei, din care exportul a fost de 101 milioane de lei. Cele mai multe cheltuieli au fost cele cu materiile prime 58,5 milioane de lei şi cele cu personalul, peste 35,5 milioane de lei. Profitul net a ajuns la puţin peste 8 milioane de lei. În cursul anului trecut, pricipalele pieţe de desfacere au fost România 43%, Uniunea Europeană 30%, Orientul Mijlociu 23% şi alte regiuni 4%.
Oficialii companiei au mai transmis că prin majorarea capitalului social se va asigura şi capitalul de lucru necesar punerii în funcţiune a unei noi platforme chimice, prin integrarea activelor de producţie ale Chimcomplex cu cele cumpărate de la Oltchim. „Această decizie a AGEA Chimcomplex reprezenta un pas important, printre ultimii aş zice, în demersurile noastre de constituire a Companiei Naţionale de Chimie. Odată cu finalizarea auditului pe care îl efectuăm la Oltchim, vom putea spune că suntem 100% pregătiţi să depunem pe 26 iunie o ofertă realistă de preluare a activelor viabile ale combinatului din Râmnicu Vâlcea. Mai departe, în cazul în care vom fi desemnaţi câştigători, alături de specialiştii noştri şi de partenerii comerciali, tehnici şi financiari, rămâne să ne apucăm de treabă şi să aplicăm planul nostru de măsuri al cărui scop final este revitalizarea industriei chimice din România“, a declarat Virgiliu Băncilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, potrivit unui comunicat al companiei.
Pachetul majoritar de acţiuni de la compania din Oneşti aparţine A2 Impex SRL Ploieşti, respectiv 84,5%, AAAS deţine 12,3% dintre acţiuni, iar alţi acţionari au cumulat peste 3% dintre acţiuni. Acţionarul majoritar al Chimcomplex Borzeşti este de asemenea membru în grupul SCR al lui Ş tefan Vuza. Firma din Oneşti este cea mai puternică din grupul SCR din care face parte şi Iaşitex.
În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau