UMF cumpără Iaşul!
Dimensiune font:
Universitatea de Medicină şi Farmacie are în plan realizarea de investiţii în valoare de peste 66 de milioane de euro în următorii ani. Pe lângă recenta achiziţie a sediului UPA din Iaşi, UMF plănuieşte să se extindă în toate cartierele municipiului. Universitatea are în vizor şi cumpărarea, cu 16,5 milioane de euro a unui complex imobiliar al cărui dezvoltator a intrat în procedurile de executare silită. Se pare că aceasta este strategia preferată de conducerea UMF, cumpărarea activelor la licitaţie fiind şi modul în care a obţinut la un preţ mai mic cea mai înaltă clădire din Iaşi.
De aproape o lună cea mai înaltă clădire din Iaşi are un nou stăpân. Ca urmare a licitaţiilor organizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, fostul sediu al Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi a intrat oficial în patrimoniul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”. „Universitatea de Medicină şi Farmacie a încheiat procedura de achiziţie prin licitaţie publică a imobilului din strada Grigore Ghica Vodă nr. 13 din Iaşi, prin achitarea integrală a valorii de adjudecare către instituţia organizatoare a licitaţiei, Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi. Valoarea achitată este de 15.465.500 de lei (fără TVA), sumă care reprezintă oferta adjudecată în cadrul celei de-a treia strigări a procedurii de licitaţie publică, conform legislaţiei în vigoare”, se arată într-un comunicat al UMF Iaşi. Astfel, spaţiul din strada Ghica Vodă urmează să fie folosit de UMF exclusiv pentru desfăşurarea activităţilor didactice.
UPA nu se predă
Cu toate acestea, în prezent, UPA din Iaşi încă desfăşoară activităţi în respectivul imobil, cu toate că şefii UMF susţin că de la mijlocul lunii septembrie doresc să înceapă activităţile de amenajare a clădirii pentru uzul propriu. Mai mult, pe site-ul oficial al celei mai mari universităţi private din Moldova este prezentată şi oferta de admitere pentru anul universitar 2014 – 2015. „Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi dispune de toate condiţiile necesare desfăşurării normale a activităţilor specifice misiunii sale. Universitatea nu se confundă cu o clădire, fie ea şi fostul sediu central. Centrul Universităţii îl reprezintă comunitatea academică, indiferent de adresele la care îşi desfăşoară activităţile. Până în anul 2016, UPA din Iaşi are din partea ARACIS, garantate şi acreditate toate programele de licenţă şi master, cu grad de încredere. Avem forţa, energia şi creativitatea de a ne restaura şi de a funcţiona legal. Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi rămâne în serviciul comunităţii chiar şi atunci când unii funcţionari publici şi şefii lor politici o atacă în mod brutal. Universitatea va supravieţui şi mandatelor politice şi carierelor funcţionarilor publici, pentru că ea este un loc unde se forjează caractere. Vom depăşi împreună acest moment aşa cum am mai depăşit şi altele mai dificile, continuând să fim o universitate în comunitate”, se arată pe site-ul UPA din Iaşi, într-o scrisoare postată după vânzarea imobilului de către Fisc.
Campus universitar în Tătăraşi
De altfel, acesta nu este singura achiziţie pe care cei de la UMF Iaşi au avut-o în plan. În strategia 2020 a Universităţii ieşene de Medicină intră şi o altă achiziţie cel puţin la fel de interesantă. Astfel, Universitatea are în plan realizarea unui campus modern pentru studenţii proprii, în zona Tătăraşi. În acest sens, conform propriului plan de acţiuni, instituţia vrea să investească nu mai puţin de 16,5 milioane de euro pentru a achiziţiona complexul Arena din Tătăraşi. Respectivul ansamblu de imobile este, însă, scos la vânzare în prezent în cadrul procedurii de executare silită la preţul de doar 6,4 milioane de euro. Conform strategiei UMF, la un număr de 4.200 de studenţi români, 2.100 de studenţi străini, 1.000 de rezidenţi şi 100 de doctoranzi şi masteranzi care au domiciliul în afara municipiului Iaşi, Universitatea asigură prin capacitatea existentă doar 27% din necesar. „În zona Tătăraşi există o investiţie imobiliară demarată pentru construirea unui complex de 7 blocuri P+10 E, pe o suprafaţă de teren de 10.000 de metri pătraţi. Lucrările sunt începute pentru trei blocuri până la nivelul de structură P+8 E şi executate în proporţie de 80%”, se arată în analiza Universităţii de Medicină şi Farmacie. Astfel, după achiziţionarea proiectului din Tătăraşi, instituţia va avea minimum 1.000 de locuri de cazare noi în apartamente cu o cameră sau maximum două camere, aproximativ 200 de locuri de parcare, spaţii care pot fi închiriate pentru activităţi sociale care să deservească campusul şi servicii de tip spălătorie, copy center, bănci, poştă, telefonie sau zone recreative. „Valoarea estimată a investiţiei, ce include şi achiziţionarea imobilului, se ridică la suma de 16.500.000 de euro şi poate fi realizată într-un interval de 24 de luni”, se mai arată în strategia UMF Iaşi. Acelaşi document mai arată că investiţiile în acest obiectiv vor începe anul viitor.
Centru de e-learning cu 3,5 milioane de euro
Controversata platformă de e-learning face obiectul unei alte investiţii incluse de UMF Iaşi în strategia 2020. Astfel, instituţia a identificat deja o clădire din Dealul Copoului pe care plănuieşte s-o transforme în Centru de Evaluare şi Examinare. Concret, este vorba despre fostul Trust de Construcţii local, din apropierea Spitalului CFR, pe care Universitatea vrea să-l cumpere cu 3,5 milioane de euro. Conform strategiei UMF, proiectul va aduce beneficii importante Universităţii, printre acestea numărându-se creşterea interesului studenţilor străini.
În total, investiţiile pe care UMF Iaşi plănuieşte să le realizeze până în 2020 se ridică la 66,2 milioane de euro. Veniturile estimate ale instituţiei se ridică la 387,4 milioane, din care 18 milioane vor veni de la Ministerul Educaţiei, 281,1 milioane din activitatea curentă, 31,2 milioane vor fi venituri generate de noile infrastructuri, 30 de milioane credite bancare şi 10 milioane de euro vor proveni din fonduri structurale.
Palatul Ghica, proprietatea UMF
Universitatea de Medicină şi Farmacie va mai investi şi 2.370.000 de euro într-un centru dedicat studiilor doctorale. „În urma unui studiu derulat în ultimii doi ani a fost identificat imobilul denumit Palatul Ghica, ca fiind cea mai potrivită locaţie pentru organizarea unui centru dedicat studiilor doctorale. Imobilul este situat în zona centrală a oraşului (str. Cuza Vodă 41), foarte aproape atât de Universitate, cât şi de bazele clinice spitaliceşti, cu deschidere către căile de transport în comun şi în apropierea Spitalului Cuza Vodă”, se arată în strategia UMF Iaşi. Respectivul imobil se află pe Lista Monumentelor Istorice la poziţia 24B 158.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau