Un milion de oi nevândute din cauza Blue Tongue
Dimensiune font:
Sumele la care se ridică pagubele realizate de „boala limbii albastre” sunt estimate la mai mult de 80 de milioane de euro.
Peste un milion de ovine au fost refuzate la export în ultimele două luni din cauza bolii limbii albastre şi sunt blocate în ferme din întreaga ţară, oierii pierzând astfel mai mult de 80 de milioane de euro, potrivit Federaţiei Crescătorilor de Ovine Romovis. „Oierii sunt blocaţi în ferme cu marfa îngrăşată”, a declarat pentru Mediafax Nicolae Cioran, vicepreşedintele Romovis.
El a explicat că din cauza bolii limbii albastre, ţările arabe care cumpărau ovine din România au interzis importurile. În aceste condiţii, peste un milion de ovine au rămas nevândute în fermele româneşti. „Toată marfa este blocată de la începutul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piaţă de desfacere. Iordania, Libia şi Libanul au oprit importurile în ultimele luni”, a adăugat Cioran.
Acesta a afirmat că nici ţările unde există probleme cu boala limbii albastre şi care cumpărau ovine din România, printre care Turcia, au sistat importurile. „Din păcate, în România nu pot fi folosite aceste animale, pentru că nu se consumă aşa de mult la noi. Trebuie să căutăm noi pieţe”, a continuat reprezentantul crescătorilor de ovine. Oficialul federaţiei spune că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu şi cântăreşte 35-40 de kilograme, estimând astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.
9 milioane de ovine în România
Efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara la finele lunii septembrie la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture că persoanele care se ocupă cu creşterea ovinelor, care exportau în ţările arabe în această perioadă, au probleme din cauza bolii limbii albastre şi trebuie să caute noi pieţe externe.
Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine MOLDOOVIS şi secretar al Federaţiei Crescătorilor de Ovine ROMOVIS, a spus că a transmis către Ministerul Agriculturii o situaţie a pierderilor crescătorilor din cauza bolii limbii albastre. „Da, am trimis la minister că nu am putut să vindem un milion de capete de ovine şi că avem pierderi de 80 milioane euro. Nu vom primi despăgubiri şi vom avea cheltuieli suplimentare la stabulaţie şi sunt şanse slabe să putem intra până la primăvară din nou pe piaţa ţărilor arabe”, a spus Ionică Nechifor. El susţine că în momentul de faţă crescătorii de ovine se confruntă cu problemele cauzate de procesatori. Nechifor spune că aceştia îi exploatează la propriu. „Nu putem să vindem în viu, dar putem să vindem carcasă, însă abatoarele ne oferă 5 lei pe kilogram, în condiţiile în care ţărilor arabe le vindeam în viu la 10-11 lei per kilogram. Abatoarele nu vor să ne fie parteneri în acest moment greu, ci să ne exploateze”, a adăugat Nechifor. Preşedintele Moldoovis susţine că ar fi de preferat ca fermierii, prin cooperative, să acceseze fonduri europene pentru mici abatoare şi spaţii de depozitare pentru a nu se mai confrunta cu situaţii ca în 2014. Pentru asta, în luna mai va veni în Botoşani o delegaţie din Germania, de 50 de fermieri, pentru a prezenta modelul nemţesc. În judeţul Botoşani crescătorii de animale sunt afectaţi mai mult de criza din Ucraina decât de boala limbii albastre.
Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat pe data de 22 august, în judeţul Buzău. Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, şi nu prin contact direct între animale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau