Undă verde la bani europenei pentru fermieri
Dimensiune font:
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a deschis ieri sesiunile de primire a proiectelor de investiţii finanţate prin intermediul a 14 submăsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020)
Fondurile nerambursabile disponibile de ieri pentru fermierii români totalizează 680,8 milioane de euro. Potrivit informaţiilor furnizate de AFIR, din suma totală prevăzută pentru aceste 14 submăsuri, circa 53,5 milioane de euro vor fi alocaţi pentru Investiţii Teritoriale Integrate (ITI) în zona Delta — Dunării.
Astfel, în intervalul 3 mai - 31 iulie 2017, AFIR lansează sesiuni de primire a proiectelor pentru submăsurile „Investiţii în exploataţii agricole“, „Investiţii în exploataţii pomicole“, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“, „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale“, „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“.
Totodată, de ieri mai pot fi solicitate fonduri pe submăsurile „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“, „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol“, „Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol“, „Investiţii în exploataţii agricole zona ITI — DD“, „Investiţii în exploataţii pomicole zona ITI — DD“, „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale zona ITI — DD“, „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici zona ITI — DD“, „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole ITI — DD“.
Bani şi pe schema de minimis
De asemenea, în perioada 3 mai, ora 9.00 — 31 octombrie, ora 17.00, instituţia lansează şi sesiunea de depunere a proiectelor pentru Schema de minimis „Sprijin pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectelor de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole“.
Motivele care au stat în spatele reducerii de personal de la Iaşitex
Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanţarea investiţiilor agricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Potrivit sursei citate, ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investiţii în exploataţii agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării) şi în exploataţii pomicole (submăsura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1) şi pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării).
Totodată, au fost publicate şi Ghidurile finale pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol (submăsura 9.1) şi în sectorul pomicol (submăsura 9.1a).
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, declara săptămâna trecută că în data de 15 martie, în Comitetul de Monitorizare pentru PNDR a fost aprobată deschiderea de linii de finanţare de aproximativ 2,7 miliarde de euro pentru perioada următoare, peste 6.000 de proiecte primite la AFIR fiind aduse astfel către finanţare. Potrivit acestuia, ţinta Ministerului Agriculturii este ca până la sfârşitul acestui an să fie puse la dispoziţie 100% din alocările financiare pentru beneficiarii privaţi care sunt acreditaţi pentru măsuri forfetare. „În ansamblu, ţinta mea este să avem toţi banii europeni puşi pe masa pe masa beneficiarilor anul acesta sau dacă ne rămâne o mică părticică, 15%, acei bani să îi avem pregătiţi pentru anul viitor şi anii care vin“, a afirmat Alexandru Potor.
Anul trecut, rata de absorbţie a fondurilor europene prin PNDR 2020 s-a apropiat de 10%, ceea ce a reprezentat plăţi efective către beneficiari de aproximativ 767 de milioane de euro în anul 2016, potrivit datelor de bilanţ ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), transmise în luna decembrie.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, destinat dezvoltării agriculturii şi mediului rural din România, cuprinde 15 măsuri de finanţare şi are alocat un buget în valoare de 9,85 miliarde de euro, din care puţin peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar diferenţa din contribuţia naţională.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau