Undă verde pentru parteneriatul public-privat
Dimensiune font:
Recent a fost publicat în Monitorul Oficial unul dintre cele mai aşteptate acte normative * Legea 233/2016 privind parteneriatul public-privat stabileşte cum se derulează investiţiile sau serviciile din spaţiul public realizate în colaborare cu un partener privat
Una dintre cele mai aşteptate legi a primu undă verde. Consultantul fiscal Adrian Benţa a prezentat cele mai importante aspecte legate de modul de aplicare a Legii parteneriatului public-privat- Legea nr. 233/ 2016, publicată recent în Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, mecanismul de aplicare a unui parteneriat public privat porneşte de la cooperarea dintre un partener public şi unul privat pentru derularea unui proiect de interes public, având o durată lungă de desfăşurare a raporturilor contractuale care să permită partenerului privat recuperarea investiţiei şi realizarea unui profit rezonabil.
Firmă-fantomă din Iaşi, paravan într-un mega-scandal
„În înţelesul prezentei legi, prin partener public se înţelege orice autoritate contractanta în sensul Legii achiziţiilor publice nr. 98/2016“, se arată în actul normativ. Practic, orice persoană juridică sau asociere de persoane juridice poate să primească adjudecarea contractului de parteneriat public-privat cu condiţia ca aceasta să nu fie un partener public.
Cum se asigură finanţarea
Specialistul fiscal scoate în evidenţă câteva aspecte importante a noii legi. Astfel, în principiu, finanţarea proiectului se realizează din fonduri private, iar uneori şi din fonduri publice iar părţile urmăresc distribuirea corecta a riscului. Se poate asigura finanţarea investiţiilor prin surse exclusiv private, dar şi din surse private combinate cu cele publice. „Dacă partenerul public participă cu finanţare, sursele de finanţare vor fi în mod exclusiv surse externe nerambursabile – fonduri comunitare sau contribuţia naţională la aceste fonduri“, explică specialistul fiscal. Potrivit actului normativ, pentru realizarea investiţiei se va constitui o societate care să exploateze respectivul proiect.
Începe recensământul angajaţilor din instituţiile publice!
În acelaşi document se stipulează faptul că un contract de parteneriat public-privat va avea cel puţin 20 de clauze obligatorii printre care cele care să vizeze condiţiile de înfiinţare şi funcţionare a societăţii de proiect, termenele de realizare a lucrărilor, dar şi răspunderea contractuală a partenerilor şi condiţiile de încetare a contractului. Actul normativ stipulează că durata contractului va ţine cont de perioada de amortizare a investiţiilor efectuate, dar va lua în calcul nerestricţionarea artificială a concurenţei, realizarea unui profit rezonabil pentru partenerul privat, dar şi un nivel suportabil al preţurilor pentru utilizatorii serviciilor realizate prin proiectul de parteneriat public-privat.
„Legea va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial (25.12.2016), iar în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Finanţelor Publice va emite normele metodologice de aplicare“, se arată în actul normativ. Această lege ar putea sta la baza marilor investiţii în infrastructura rutieră mare pentru care nu există asigurată finanţarea integrală de la bugetul de stat.
Puteţi consulta Legea 233/2016
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau