Undă verde pentru proiecte de Infrastructură Mare din Moldova
Dimensiune font:
În urmă cu câteva zile, oficialii Ministerului Fondurilor Europene au prezentat portofoliul cu investiţiile de infrastructură ce urmează a primi finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) * pe lista oficială apar mai multe investiţii fazate, începute în exerciţiul financiar 2007-2013 şi continuate în noul ciclu de finanţare
Reprezentanţii ministerului Fondurilor Europene au făcut publică lista cu proiectele ce urmează a fi susţinute cu fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Din portofoliul de proiecte, un număr redus de investiţii vizează şi Regiunea de Nord-Est. La capitolul infrastructură rutieră sunt nominalizate lucrări la şoselele ocolitoare din Suceava şi Bacău, dar şi elaborarea de studii de fezabilitate pentru mai multe drumuri expres. Astfel, pentru fazarea variantei ocolitoare a Sucevei este menţionată suma de 6,9 milioane de euro, în timp ce pentru centura de la Bacău investiţiile totale ajung la 83,5 milioane de euro. Investiţia a fost iniţiată prin Programul Operaţional Sectorial de Transport (POST) 2007-2013, dar nu a fost contractată în exerciţiul financiar trecut.
Am tras linie în epopeea fondurilor europene
În lista de la MFE apar mai multe proiecte în pregătire. Astfel, sunt repartizate fonduri pentru studiul de fezabilitate (SF) a drumului expres Focşani-Bacău - 5 milioane de euro. Aceeaşi sumă este trecută şi în dreptul SF-ului pentru Bacău- Paşcani. Pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi - Ungheni este repartizată suma de 5,6 milioane de euro. Data menţionată în dreptul acestei revizuirii este de-a dreptul descurajantă- trimestrul al treilea din 2019.
Bani pentru sectorul feroviar
Două proiecte de investiţii care vizează sectorul feroviar din Regiunea de Nord-Est sunt nominalizate în portofoliul POIM. Astfel, pentru modernizarea liniei de cale ferată de la Ploieşti- Adjud- Focşani- Bacău- Roman- Paşcani- Iaşi va fi alocată suma de 19,25 de milioane de euro, termenul de finalizare fiind ultima parte a anului 2017. Un proiect mai amplu de investiţii vizează reabilitarea liniei de cale ferată între Focşani şi Roman, valoarea modernizărilor fiind de 588 de milioane de lei. Termenul de finalizare este finalul anului 2023. Un alt proiect cu o valoare considerabilă este drumul expres Focşani-Bacău, lucrări ce ar trebui încheiate în prima parte din 2021. Investiţia se ridică la 428 de milioane de euro.
Performanţele fiscului ieşean în 2015
În ceea ce priveşte investiţiile în structuri intermodale, în portofoliul de proiecte apar doar patru zone- Timişoara, Cluj-Napoca, Bacău şi Oradea. Cel din Moldova, de la Bacău, are o valoarea de peste 21,44 milioane de euro, termenul de finalizare fiind ultima parte a anului 2020. Pentru investiţiile din Biroul Vamal Siret au fost alocate 6 milioane de euro, în timp ce pentru refacerea de poduri, tuneluri şi podeţe de cale ferată în Regionala Iaşi investiţiile ajung la 4,2 milioane de euro, iar lucrările ar trebui încheiate la finalul anului 2018. Un alt proiect de infrastructură feroviară vizează tronsonul de cale ferată Paşcani-Iaşi, cu o valoare de 25,7 milioane de euro.
Proiectele „fazate“ din Moldova
În cadrul portofoliului POIM apar şi 84 de proiecte fazate, care reprezintă investiţii demarate pe exerciţiul financiar 2007-2013, care nu au fost încheiate în termen util şi au fost preluate pentru finanţare în noul exerciţiu financiar 2014-2020. Lista cu investiţiile „salvate“ arată că cele mai mari proiecte vizează extinderi ale infrastructurii de apă şi canalizare. Printre zonele din Regiunea de Nord-Est se numără Vaslui, cu un proiect total de 64,7 milioane de euro, Botoşani cu o investiţie restantă de 67,7 milioane de euro, şi Bacău cu un proiect pe 2014-2020 de 19,1 milioane de euro. Pentru sistemele integrate de deşeuri au rămas restante judeţele Iaşi – 4,2 milioane de euro şi Suceava cu 2,8 milioane de euro. La capitolul Termoficare apare doar Municipiul Bacău cu un proiect total de 19,1 milioane de euro, din care valoarea suportată de UE ajunge la 14,8 milioane de euro. Pe POS Transport, din Regiunea de Nord-Est au rămas varianta ocolitoare a Sucevei cu o valoare totală de aproape 7 milioane de euro, din care de la UE ar trebui acoperit cu 5,9 milioane de euro. Alina STAN
Portofoliul POIM arată că vor fi reluate proiectele de termoficare, iar din Moldova sunt vizate investiţii în Botoşani- 8,64 de milioane de euro, Iaşi – 27,97 milioane de euro şi Bacău- 30,29 de milioane de euro. Termenul de finalizare este finalul anului 2019.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau