Undă verde pentru trei proiecte fazate din Moldova
Dimensiune font:
Comisarul european Corina Creţu a aprobat o listă cu mai multe investiţii ce trebuiau finalizate în exerciţiul financiar european trecut, dar au fost admise pentru continuare în noua perioadă de finanţare * din cele 11 proiecte majore, trei vizează judeţe din Regiunea de Nord-Est
Deşi lista cu investiţiile rămase neterminate în perioada de finanţare 2007-2013 a fost făcută publică încă de anul trecut, abia ieri comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu a admis investiţiile. Cunoscute drept „proiecte fazate“, 11 astfel de investiţii au primit undă verde şi, implicit, finanţare din noul exerciţiu financiar 2014-2020.
„Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor“, a precizat Corina Creţu. Astfel, proiectele vizează modernizări de drumuri, infrastructură de apă, canalizare şi managementul deşeurilor, dar şi prevenirea dezastrelor naturale. Concret,
s-a aprobat continuarea a 11 proiecte din mai multe regiuni din România, cu o finanţare din partea UE de peste 500 de milioane de euro.
Ce proiecte vor fi continuate
La nivelul infrastructurii de transport au primit undă verde doar două proiecte şi niciunul nu vizează Regiunea de Nord-Est. Vor beneficia de sprijin financiar european „Construcţia autostrăzii Lugoj – Deva, pe secţiunea Dumbrava – Deva“, şi „Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a coridorului pan–european IV, tronsonul Coşlariu – Simeria“. În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, vor fi continuate proiectele din Suceava, dar şi din Dolj, Bihor, Alba, Cluj şi Vrancea. Valoarea întregului proiect de management al deşeurilor de la Suceava este de peste 47,7 milioane de euro, din care valoarea nerambursabilă este de 35,7 milioane de euro.
Potrivit oficialilor europeni, „cele 6 proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene“.
În ceea ce priveşte extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă au mai fost aprobate spre continuare două proiecte, de la Gorj şi Bacău. Cel de la Bacău apare cu o valoare mare, de peste 117 milioane de euro, din care valoarea aprobată de Uniunea Europeană depăşeşte 91 de milioane de euro.
Totodată, pe lista aprobată de Corina Creţu mai apare un proiect cel de „Lucrări pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad“. Acesta vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cât şi cartografierea riscului de inundaţii. 16.000 de locuitori ai judeţului Iaşi vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor. Acest proiect nu apărea în lista iniţială cu proiecte fazate. Investiţia iniţială a început în fostul exerciţiu financiar pe Programul Operaţional Sectorial Mediu, axa 5, fiind coordonat de Ministerul Mediului. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 64,7 milioane de euro. O parte importantă a acestui proiect, cea legată de regularizarea râului Bahlui în municipiul Iaşi a fost finalizată încă din decembrie 2013.
Alte proiecte aprobate în decembrie 2016
Iniţial, lista cu proiecte fazate pe infrastructură cuprindea 84 de investiţii ce ar fi trebuit continuate. În 15 decembrie comisarul Corina Creţu a anunţat semnarea a altor 19 proiecte, care vizau Regiunea de Nord-Est prin „retehnologizarea sistemului de termoficare din Bacău“ şi prin reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din Vaslui, Botoşani şi Suceava. Totodată, la începutul lunii decembrie s-au mai avizat 7 investiţii, toate în infrastructura de transport, dar niciunul care să facă referire la Regiunea de Nord-Est.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau