Veşti triste de la o fostă „glorie comunistă”
Dimensiune font:
Raportările de anul acesta ale companiei păşcănene Siretul SA au readus în discuţie problemele financiare de care societatea părea să fi scăpat. Firma a înregistrat pierderi de 1,8 milioane de lei în primul trimestru al anului, după ce în perioada similară a anului trecut intrase pe profit.
După ce la finalul anului trecut se întrevedea o rază de speranţă pentru producătorul ieşean de perdele Siretul SA, primul trimestru al acestui an nu a adus deloc veşti bune. Dacă sfârşitul lui 2013 aducea un profit substanţial companiei care părea să scape de flagelul insolvenţei, cele mai noi date financiare raportate de companie către Bursa de Valori Bucureşti arată contrariul. Aşadar, primul trimestru al acestui an s-a soldat cu pierderi de nu mai puţin de 1,88 milioane de lei pentru producătorul din Paşcani. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut firma nu numai că nu a înregistrat pierderi, ci a şi raportat un profit de 52.449 de lei. Astfel, veniturile din vânzări anul acesta s-au ridicat la 2,1 milioane de lei, cu doar aproximativ 400.000 de lei mai mici decât cele din 2013. Problema a părut în cazul celorlalte venituri din exploatare, care au fost de doar 11.114 lei, comparativ cu 815.843 de lei anul trecut, dar şi în cazul veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse care au scăzut de la 629.915 lei la -659.463 de lei. „Planul de reorganizare îşi urmează cursul aprobat de creditori, următorul termen este în data de 18 septembrie când se vor emite decizii conform hotărârilor luate de creditori în următoarea şedinţă ce va fi organizată de administratorul judiciar”, se arată în raportul Siretul SA.
Venituri în creştere faţă de 2012
Raportările financiare preliminare pentru anul 2013 arată că societatea a obţinut venituri din vânzări în sumă de 9,5 milioane de lei, în creştere faţă de anul 2012 când acestea au fost de 8,2 milioane de lei. Veniturile din exploatare ale companiei s-au ridicat la aproape 2 milioane de lei, iar rezultatul global pentru anul trecut a fost un profit de 18.164 de lei. Cu toate că suma nu este mare, aceasta reprezintă o evoluţie semnificativă comparativ cu cea din exerciţiul financiar anterior, când Siretul a raportat pierderi în valoare de nu mai puţin de 4,48 de milioane de lei.
Drumul producătorului de perdele de la insolvenţă la redresare nu a fost lipsit, însă, de probleme. Tribunalul Iaşi a respins în toamna anului trecut cererea privind aprobarea modificării planului de reorganizare a companiei păşcănene, propunând, în acelaşi timp, data de 29 octombrie pentru demararea planului prevăzut iniţial de Capital Insol SPRL, administratorul judiciar al societăţii. „Modificarea planului de reorganizare aprobat iniţial a fost justificată de scăderea cererii pentru toate categoriile de produse ale firmei, diminuarea sumelor încasate din piaţă, lipsa unor surse alternative de finanţare, dezinteresul acţionarilor în susţinerea producţiei şi imposibilitatea valorificării activelor nefuncţionale, evoluţia negativă a elementelor avute în vedere la întocmirea planului de reorganizare aprobat iniţial”, se arăta în constatarea instanţei.
Perioada de glorie a Siretul SA, înfiinţată în 1973 ca Întreprinderea de Tricotaje şi Perdele Siretul a ţinut până în 1989, când avea peste 3.000 de salariaţi şi alte secţii la Frasin, în judeţul Suceava, şi la Târgu Frumos. Produsele erau foarte căutate. Veniturile salariaţilor puteau ajunge să concureze cu cele ale directorilor, fiind calculate în funcţie de vechimea în muncă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau