Ziua decisivă a Fortus începe cu un aviz nefavorabil
Dimensiune font:
Sedinţa de guvern de săptămâna aceasta nu a adus veşti bune pentru combinatul ieşean. Propunerea legislativă care prevedea acordarea unor sume importante către Fortus nu a primit avizul guvernanţilor. Administratorii companiei sunt în plin proces de vânzare a activelor evaluate la aproape 40 de milioane de euro. Intre timp, prefectul Iaşului s-a întors de la Bucureşti cu promisiuni din partea investitorilor chinezi.
Guvernul a decis, în cadrul şedinţei săptămânale de ieri, 17 septembrie, acordarea avizului nefavorabil proiectului de lege care ar fi însemnat un colac de salvare pentru fostul Combinat de Utilaj Greu din Iaşi. Proiectul „Lege pentru desemnarea activului funcţional al societăţii comerciale Fortus SA Iaşi unitate stategică de importanţă naţională şi suplimentarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice din fondul de rezervă bugetară al Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014” al deputatului ieşean Petru Movilă nu a fost pe placul guvernanţilor. Acesta prevedea, printre altele, alocarea a peste 100 de milioane de lei companiei ieşene. „În prezent, Fortus Iaşi SA este singura şi ultima unitate reprezentativă din România care dispune de capacităţi de fabricaţie pentru execuţia utilajelor, subansamblurilor şi pieselor de schimb pentru industriile de bază ale economiei naţionale. Sistemul tehnologic al fostului Combinat de Utilaj Greu dispune de dotări specializate cu un grad avansat de flexibilitate, ceea ce permite execuţia unei game diversificate de produse de complexitate ridicată, cu mase de ordinul zecilor şi chiar sutelor de tone şi dimensiuni de ordinul zecilor de metri”, se arată în expunerea de motive a textului legislativ iniţiat de deputatul ieşean.
Mai mult, conform propunerii deputatului ieşean, Fortus ar fi putut fi monitorizat anual de Ministerul Finanţelor Publice. „Combinatul ieşean reprezintă un nume greu şi pe piaţa externă, unde poate furniza echipamente pentru exploatările petroliere şi miniere submarine sau pentru transportul magistral al fluidelor energetice, cum ar fi conductele South Stream şi Siberia – Pacific. Poziţia pe piaţă a societăţii poate fi greu modificată datorită gradului de integrare a fabricaţiei şi dimensiunilor capacităţilor tehnologice care situează Fortus pe unul dintre primele zece locuri în Europa, inclusiv în partea europeană a Rusiei, în condiţiile în care costurile totale estimate ale intrării pe piaţă unul competitor similar ar fi de aproximativ 1 miliard de euro”, mai punctează deputatul Petru Movilă în expunerea de motive.
Fortus se vinde în continuare
În prezent, falimentul fostului Combinat de Utilaj Greu este amânat doar de o decizie judecătorească. Consorţiul care administează situaţia Fortus va trece în curând la cea de-a doua etapă a tentativei de valorificare a activelor imobile ale societăţii. Deoarece niciuna dintre cele patru licitaţii organizate până acum pentru vânzarea clădirilor din patrimoniul Fortus nu a atras vreun cumpărător, vor avea loc alte patru şedinţe la 80% din valoarea iniţială a bunurilor. Ulterior, dacă situaţia se menţine, activele imobile vor fi scoase la mezat la 60% din valoarea la care au fost evaluate. „În cazul în care după epuizarea tuturor şedinţelor de licitaţie publică cu strigare nu se va reuşi valorificarea tuturor activelor imobile, proprietate a debitoarei Fortus SA, lichidatorul judiciar va proceda la convocarea adunării generale a creditorilor societăţii debitoare, în vederea stabilirii şi votării unei noi modalităţi de valorificare”, se arată în strategia consorţiului format din Eurobusiness LRJ SPRL şi ISD Inslvency SPRL.
Administratorii Fortus SA au publicat o listă cu 11 bunuri imobile ce vor fi vândute celui care va licita mai mult, precum şi strategia de tranzacţionare a acestora. Valoarea totală la care au fost evaluate cele 11 active imobile este de 38.361.182 de euro.
Vizită la Fortus, cât de curând
O delegaţie a oficialităţilor locale şi judeţene s-a deplasat, ieri, la Bucureşti pentru a dezbate viitorul Fortus în cadrul unui proiect nou, cel al Parcului Industrial realizat într-o eventuală colaborare cu oamenii de afaceri din Republica Chineză. „Am avut în jur de 45 de minute discuţii cu oficialii din Ministerul Comerţului, departamentul pentru Cooperare Internaţională din China. Am prezentat pe larg oportunităţile platformei fostului Combinat de Utilaj Greu, proiectul Parcului Industrial Fortus cu oportunităţile care se ivesc acolo, atât pentru investitori care doresc să dezvolte parcul industrial în sine, ca şi business în zona specifică, dar în special am insistat ca în paralel cu investitori pentru dezvoltarea parcului industrial în sine, partea chineză să depună eforturi să identifice şi să ne trimită investitori în domeniul producţiei industriale propriu-zise. Am insistat pe ideea de a căuta companii chinezeşti din domenii industriale care să vină direct ca utilizatori ai parcului”, a precizat Dan Cârlan, prefectul judeţului Iaşi. Acesta a punctat, în cadrul întâlnirii, beneficiile pe care le-ar avea relocarea producţiei din China la Iaşi. „Atunci când vine investitorul, vrem să vină în consorţiu cu mai mulţi industriaşi, ei având marele avantaj că pot face producţie în Uniunea Europeană şi produsele lor pot fi exportate în condiţii de produs made in UE. Avem angajamentul că vom continua foarte strâns comunicarea şi colaborarea pe zona asta pentru a dezvolta cât mai repede ideile de bază ale proiectului. Le-am lansat invitaţia oficială şi îi aşteptăm în vizită cât mai curând”, a completat Cârlan.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau