„Fenomenul Anna“ şi papionul roşu plin de molii
Dimensiune font:
Dragă cititorule,
Află că sunt sănătoasă, ceea ce îţi doresc şi ţie!
Pentru că ne regăsim la început de primăvară îţi doresc, dragă cititorule, un anotimp cu sănătate, bucurie şi zâmbete, iar acolo unde viaţa pune la încercare, putere pentru a trece peste provocări!
Debutul de primăvară a stat sub semnul textelor despre discriminare, fie că le-am citit, că le-am scris sau că am luat parte la dezbateri, această temă a revenit constant în atenţia mea.
Nu ştiu câţi dintre voi aţi auzit de Anna Andronache, eleva de clasa a VII-a, care ţine un jurnal online despre şcoala românească în cuvinte cât se poate de simple şi directe: „vreau să va spun că nu există materii urâte sau grele sau elev prost, ci doar profesori nepricepuţi, incompetenţi, care îşi fac meseria în silă sau cu răutate sau care intenţionat predau prost pentru a forţa copiii să meargă la pregătire“. E adevărat, este un punct de vedere construit cu ajutorul unor părinţi care şi-au lăsat copilul să gândească diferit, iar părerea asupra sistemului poate părerea critică, însă este perspectiva unei tinere de 14 ani. „Unii îmi spun că scriu cu ură. Nu ştiu cum se vede de departe, dar eu doar povestesc nişte întâmplări de la şcoală“, a postat recent tânăra din Dâmboviţa.
Mai aproape de casă, la o dezbatere a profesorilor despre discriminarea din şcolile din Moldova, lista situaţiilor cu impact pe termenul lung asupra micuţilor este lungă. În clasele din Iaşi, elevii sunt marginalizaţi de colegi şi, uneori chiar de cei de la catedră, din cauza etniei, a sărăciei, a stării de sănătate, a mediului din care provin şi chiar a orientării sexuale. Sunt supuşi constant fenomenului de bullying din cauza felului în care gândesc şi arată. O cauză importantă a lungii liste de situaţii de discriminare invocată de un profesor cu zeci de ani de experienţă este: „mentalitatea încremenită în tipare vechi“.
Tot despre tipare, de data asta mai departe de casă, dar cu un impact la fel de puternic... De la tribuna Parlamentului European, europarlamentarul polonez Janusz Korwin-Mikke a susţinut zilele acestea că „femeile trebuie să câştige mai puţini bani decât bărbaţii pentru că sunt mai slabe şi mai puţin inteligente“. Într-o cămaşă roz, cu un papion roşu şi o privire de bunic încremenit în trecut, europarlamentarul a verbalizat una dintre cele mai actuale discriminări, deşi trăim în secolul XXI, cea de gen.
Dosarul din ziarul Evenimentul Regional al Moldovei de săptămâna aceasta, apărut chiar pe 1 martie, aduce în discuţie această discriminare mult mai vizibilă în viaţa de zi cu zi a femeilor ce trăiesc într-o regiune foarte săracă. Mesajul femeilor care au reuşit în lumi dominate de bărbaţi este că ai nevoie de CURAJ şi RĂBDARE. Eu aş adăuga şi al treilea element esenţial, EDUCAŢIE. Fără a înţelege şi a exersa zi de zi faptul că suntem oameni cu drepturi egale, indiferent de sex, de rasă, de religie, de orientare sexuală, nu putem depăşi prejudecăţile de orice fel. Această educaţie începe în familie, se consolidează în şcoală şi se exersează în comunitate.
NE/AM săturat de aroganţă. Altă întrebare!?!
Tătucul Trump şi „Epoca fricii“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau